Cotthem en Oude Heerweg wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Cotthem en Oude Heerweg wandelroute

Length
10,8 km
Time
2u 15m

Marktplein, 9520 Sint-Lievens-Houtem

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken
Stops
List

Routebeschrijving

Talrijke land- en bosweggetjes en goed bewaarde holle wegen leiden je door de vallei van de Cotthembeek, het groene hart van Sint-Lievens-Houtem. Een geknipte route voor natuurstappers op zoek naar rust en stilte!

Opgelet!
  • Door de hevige regenval kan het op deze route modderig zijn. Draag waterdichte schoenen.
Startpunt

Marktplein, Sint-Lievens-Houtem

Sint_lievens_houtem_kerk_TOV.jpg

De Markt van Sint-Lievens-Houtem is Vlaanderens tweede grootste marktplein. Onder de overdekte markthal kan je elke zaterdagnamiddag je boodschappen inslaan, maar kom ook eens langs op 11 en 12 november. Dan strijken hier vele duizenden bezoekers neer voor de Houtem Jaarmarkt, een eeuwenoude winterjaarmarkt waar veeboeren met hun koeien en paarden broederlijk naast elkaar staan met tal van kermisattracties. Een historische stoet rond de legende van de Heilige Livinus trapt op 10 november traditiegetrouw deze beroemde jaarmarkt af.

Houtem Jaarmarkt prijkt sinds jaren op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. 

Knooppunt 75

Cotthembos

Cotthembos
Cotthembos in Sint-Lievens-Houtem
Cotthembos

Dicht bij je startpunt duik je het Cotthembos in, het grootste en mooiste bos in de vallei van de Cotthembeek. Zeker in het voorjaar, wanneer de vogels fluiten en de lentebloeiers geuren, prikkelt dit natuurreservaat al je zintuigen.

Knooppunt 2

Livinuskapel

Livinuskapel Sint-Lievens-Houtem

De Livinuskapel dankt haar naam aan de legende van de heilige Livinus, een Ierse bisschop die in de 7de eeuw in deze contreien zieltjes kwam winnen. Helaas liep dat niet goed af: Livinus werd in Sint-Lievens-Esse door heidenen onthoofd. De legende gaat dat hij door een mirakel terug op stond, en met het hoofd onder de arm vetrok hij naar Sint-Lievens-Houtem, waar zijn graf door engelen werd klaargemaakt. Hij zou zijn stok in de grond hebben gestoken op deze plek, waardoor op miraculeuze wijze een waterput ontstond. Aan het water worden genezende krachten toegekend. 

Knooppunt 15-9

Sint-Annakapel

Sint-Annakapel Sint-Lievens-Houtem.jpg

Ook het Sint-Annakapelletje verderop heeft een wat lugubere geschiedenis. Hier in de buurt, op het hoogste punt van de streek, stond rond 1400 de galg. Voor de beul zijn werk deed, konden de terdoodveroordeelden op deze plek nog een laatste schietgebedje doen.

Knooppunt 88-77

Oude Heerweg

Oude Heerweg SInt-Lievens-Houtem
Oude Heerweg SInt-Lievens-Houtem

Net voorbij knooppunt 88 stap je over de Oude Heerweg, een baan die ooit deel uitmaakte van een uitgebreid netwerk van Romeinse langeafstandswegen. Romeinse legers passeerden via deze weg om vanuit Boulogne Brittannië te veroveren. Vandaag wandel je hier met een prachtig uitzicht over het licht glooiende landschap. 

Knooppunt 65

Mariagrot Cotthem

Mariagrot Sint-Lievens-Houtem.jpg

Wijk je in het gehucht Cotthem ter hoogte van knooppunt 65 even van de route af richting knooppunt 64, dan bots je op de Mariagrot van Sint-Lievens-Houtem. Die dateert uit 1954, en is vandaag nog steeds een populair bedevaartsoord. 

Knooppunt 65

De Pikardijn

De Pikardijn
De Pikardijn terras
Cotthem wandelroute (81).JPG

Ook iets voorbij knooppunt 65 kan je tot rust komen in De Pikardijn. Noem deze brasserie gerust hét bierwalhalla van de regio. Op de kaart prijken zo’n 170 Belgische bieren, keurig alfabetisch gerangschikt. ’s Zomers kan je terecht op het fijne terras, bij koud weer brandt binnen de stoof. Een hapje eten kan hier ook.

Eindpunt

Marktplein, Sint-Lievens-Houtem