Fondatie van Boudelo wandelroute
Routebeschrijving
Langs het kanaal van Stekene - in de volksmond de Stekense Vaart - waaiert de Fondatie van Boudelo uit, een waardevol natuurgebied dat 800 jaar geleden bij de Abdij van Boudelo hoorde. Daar staat vandaag geen steen meer van overeind, maar de natuur die in de plaats kwam is mogelijk nog monumentaler.
Startpunt Brasserie het Zomerhuis
Mooie brasserie met een groot terras. Ideale start- en eindplaats van deze route. Parkeren kan langs de Bormtestraat. Vanaf de brasserie wandel je richting de Stekense Vaart. Daar steek je de brug over. Na nog een stukje rechtdoor te wandelen kom je bij knooppunt 30 waar je de route kan starten.
Knooppunt 27 Frans Coppensbrug
Zeer de moeite waard, het zicht op de Stekense Vaart vanop deze smalle houten boogbrug die wel lijkt weggelopen uit een schilderij van Monet. Het pompgemaal iets verderop dient om het overtollige water van het lager gelegen omliggend gebied naar de vaart over te pompen.
Knooppunt 27-26 Stekense Vaart
Via de onverharde Koedreef - omzoomd door, hoe raad je het, talloze weides met koeien - en een bosje kom je vrij snel aan de Stekense Vaart of het Kanaal van Stekene, waarvan beide oevers zijn erkend als stiltegebied. Hier trakteert het landschap op uitgestrekte en uitzonderlijk mooie vergezichten. Gegraven in 1315, speelde de vaart in de 16de en 17de eeuw een belangrijke rol bij het transport van de stenen en tichels. Die werden vervaardigd in de talrijke steen- en tichelbakkerijen die deze streek rijk was. Aan deze kant stap je over een onverhard wandelpad (trek bij vochtig weer zeker laarzen of goede stapschoenen aan!), aan de overkant ligt een verhard ‘stiltepad’ met zitbanken en vleugjes poëzie.
Omdat het landschap er anders uitziet vanop het water: reserveer een elektrisch aangedreven fluistervlot van Vlotjes Genieten. Je kan er met 8 samen op voor een tochtje van 2 of 3 uur. Een heerlijk intermezzo!
vanaf knooppunt 26 Fondatie van Boudelo
Vanaf knooppunt 26 duik je helemaal de Fondatie van Boudelo in: goed voor meer dan 80 hectare en één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. De naam van het natuurgebied is afgeleid van de Abdij van Boudelo, die hier vroeger stond. De gronden hoorden zo'n 800 jaar geleden bij de schenking toen de abdij werd opgericht. Vochtige ruimtes, hakhoutbossen, volgroeide gemengde loofbossen, hooilanden, een hoogstammige boomgaard, fraaie poelen, randsloten en veldwegels en knotbomen bepalen het uitzicht van deze Waaslandse parel.
Een tiental kunstmatige vijvers werd de afgelopen jaren via een éénmalige inrichting omgezet in natuurlijke vijverbiotopen. Deze waterpartijen zijn momenteel een paradijs voor heel wat waterplanten, maar ook libellen hebben het er naar hun zin. Net als veel vogels, de zeldzame boommarter en de sierlijke ree, waarvan de populatie almaar uitbreidt.
Knooppunt 24-21 Liniedreef
Dit is de allermooiste dreef op deze wandeling, sprookjesachtig omzoomd door beuken. De naam verwijst naar De Linie, de verdedigingslijn tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog in noordelijk Vlaanderen.
Kijktoren
Klim 8 meter hoog en speur met de verrekijker naar leven in het omliggende groen. Boven heb je een goed overzicht op een voormalige U-vormige visvijver en de graslanden errond. Deze vijver werd volledig heringericht in functie van plant en dier: zo zorgen de glooiende oevers ervoor dat jonge watervogels en amfibieën vlot het water in en uit kunnen. Reeën zijn hier vooral ’s ochtends en bij valavond actief, wanneer ze op zoek gaan naar knoppen, jonge twijgen en kruiden. Ijsvogels komen op jonge visjes jagen, en in de achterliggende bosjes en boomgaard verstopt de boommarter zich. Dier gespot? Zet een streepje op het krijtbord! Kom vroeg, en met wat geluk zie je misschien wel een hertenkalfje.
Knooppunt 31 Café Bosdorp
Café Bosdorp is een zalig dorpscafé, ideaal om je tocht mee af te sluiten. Honden zijn hier niet alleen welkom, ze worden hier ronduit vertroeteld. Voor wandelaars geldt dezelfde gastvrijheid. Neem plaats op het terras, of schuif aan rond de ruime toog.
5 wandelroutes om vogels te spotten
Wandelroutes langs onverharde wegen