Deinze
De fietsroute start in het centrum van Deinze, vlakbij Provinciaal Domein De Brielmeersen. Ter hoogte van de Kromme Brug vind je het eerste fietsknooppunt op je route: knooppunt 3.
Kromme Brug, 9800 Deinze
Toon het startpunt op de kaartParking
Toon parking langs de routeOpenbaar vervoer
Toon openbaar vervoer langs de routeFietsknooppuntenbord
Bekijk het routebordDe Leie charmeert, de Leie inspireert. Voor tal van kunstenaars gold én geldt de rivier en de brede vallei errond als de grote verleidster. Op deze rit tussen Deinze en Sint-Martens-Latem ervaar je precies eenzelfde aantrekkingskracht. Die van het uitzicht over de meersen, de rust van groene, ongeschonden hoekjes, de authentieke dorpen, de weelderige bosdreven en natuurlijk de beroemde collecties in de musea langs de route.
De fietsroute start in het centrum van Deinze, vlakbij Provinciaal Domein De Brielmeersen. Ter hoogte van de Kromme Brug vind je het eerste fietsknooppunt op je route: knooppunt 3.
In Baarle wacht het gemotoriseerde veer je op om je veilig (en droog!) naar de overkant van de Leie te brengen. Geniet hier aan wal nog even van het prachtige uitzicht over het water en Sint-Martens-Latem, waar de volgende etappe van de route op je wacht.
Hoewel schilder Albijn Van den Abeele ‘zijn’ Latem maar wat graag in de verf zette, plantte hij zijn ezel nog vaker in dit natuurgebied aan de rechteroever van de Leie. Meer dan een eeuw later zijn de natte hooi- en weilanden hier nog altijd een lust voor het oog. Zeker in de lente, wanneer de meersen in bloei staan. Aan knooppunt 74 fiets en wandel je zo deze fraaie brok natuur in.
Nadat je het groen van de Latemse Meersen verlaat, kan je het al van ver zien staan: het Torenhof. Het imposante voormalige woonhuis en atelier van kunstschilder en tekenaar Albert Servaes is geïnspireerd op de typisch Romaanse kloosterarchitectuur, en dient vandaag als een charmant familiehotel. Bij mooi weer kan je hier onder de bomen idyllisch pauzeren met een drankje.
Geef je ogen de kost in deze oase van groene dreven – en chique villa’s. Op het kerkhof van Deurle rusten enkele bekende kunstenaars. Je vindt er de graven van onder andere Gust De Smet, die ‘zijn’ Deurle vaak schilderde, Xavier De Cock, Jenny Montigny, Albert Claeys en Gaston Martens.
Nog in Deurle, net voorbij knooppunt 86, liggen twee musea op de route. Museum Dhondt – Dhaenens geeft een toekomstgerichte invulling aan de visie van stichters Jules en Irma Dhondt-Dhaenens en verbindt kunst van de 20e en 21e eeuw in spraakmakende tentoonstellingen. In Museum Gust De Smet wandel je door het voormalige woonhuis van de kunstenaar en ontdekt je een mengeling van expressionisme en kubisme.
De met lindebomen omzoomde dreef naar het sprookjesachtige Kasteel Ooidonk was een geliefde schilderplek voor tal van kunstenaars uit de Leiestreek. Begin de jaren 1920 hadden Frits Van den Berghe en de broers Gust en Léon De Smet hun atelier op huisnummer 6. Aan de nabijgelegen Maaigemdijk zie je aan de overkant van de Leie Emile Claus’ Villa Zonneschijn liggen. Iets verderop schilderde hij ‘Bietenoogst’, zijn beroemdste schilderij, te zien in het mudel in Deinze, je eindbestemming.
Naast de toegangspoort van het kasteel vind je in het voormalige koetshuis nu eetcafé Het Koetshuis. Op de kaart: warme en koude drankjes, zoetigheden, snacks en klassieke gerechten. Open van vrijdag tot en met dinsdag vanaf 10u30.
Bij het binnenrijden van het dorpje Astene passeer je een niet te missen fotoplek: Astene Sas. De historische ophaalbrug over de Leie dateert al van 1861 en vormt samen met de twee aanpalende sasmeesterhuizen een idyllisch plek op de route. Hier kan je bij ’t Oud Sashuis en uitbater/sasmeester Wim terecht voor een drankje en een gezellige babbel.
Voordat je weer richting het centrum van Deinze trapt, kan je nog even afstappen ter hoogte van Brasserie BrunO. Het voormalige pakhuis heeft een prachtig terras aan de Leieboorden én een mooie collectie kunstwerken van lokale artiesten aan de muren.