Watermolen fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Watermolen fietsroute

Length
39,5 km
Time
2u 15m
Terrain
96% Verhard

Rekegemstraat 29, 9630 Zwalm

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken
Stops
List

Routebeschrijving

Deze idyllische fietsroute verkent het heuvelachtige platteland rond Zwalm en Horebeke. Hoewel het grootste deel van de route je langs gemakkelijk berijdbare, verharde wegen leidt, zorgen enkele hellingen en kasseistroken voor een uitdaging. Maar je krijgt er zeker iets voor in de plaats: deze fietsroute is een aaneenschakeling van prachtige verzichten en passeert langs pittoreske dorpen, boerderijen en oude watermolens.

Opgelet!
  • Tussen fietsknooppunt 4 en 9 zijn momenteel werken aan de gang. Volg de omleiding.
Startpunt

De Zwalmmolen

De Zwalmmolen

Starten doe je aan de Zwalmmolen, daar vind je het eerste knooppunt op je route: 52. De eerste vermelding van deze oude watermolen dateert al van 1040, en hij was actief tot 1970. Hij vermaalde oorspronkelijk koren en lijnzaad, maar later werd hij ook gebruikt voor het malen van cichorei, maïs, rijst, tabak en graan. 

Na de start volgt meteen de beklimming van de ‘Zwalmberg’. Bovenaan word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op Zwalm.

 

 

Knooppunt 9-11

Bostmolen

Bostmolen.jpg

Al bijna duizend jaar kan je op deze plek een graanmolen terugvinden die wordt aangedreven door de stroming van de Zwalm. Het huidige gebouw dateert van 1630 en is beschermd als monument, samen met de omliggende gebouwen. 

Tip: stap de molen zeker eens binnen. Op zondagen kan je er in de namiddag terecht voor een hapje en een drankje, van donderdag t.e.m. zaterdag kan je er enkel 's avonds met de voetjes onder tafel schuiven. 

Knooppunt 96

Boembekemolen

Boembekemolen.jpg
Terras_Boembekemolen.jpg

In het natuurgebied Middenloop Zwalm, op de kruising met de Zwalmbeek, ligt de gerestaureerde Boembekemolen. Vlakbij loopt het Mijnwerkerspad, een autovrij wandel- en fietspad met poëzie van 'ontspoorde dichters'. Spring binnen voor info en geniet van een drankje op het terras (van april tot oktober open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag). 

Knooppunt 70

Den Drijhaard

Indendrijhaard.jpg

In het pittoreske dorpje Zegelsem kan je bij eet- en praatcafé Den Drijhaard binnenspringen voor iets lekkers tegen een zeer schappelijke prijs. De naam is niet toevallig gekozen, want in de zaak zijn inderdaad drie haarden. Bonuspunten voor het grote terras en de speeltuin!

Knooppunt 77

Horebeke

Horebeke is met net 2000 inwoners een van de minst bevolkte gemeentes van België. De gemeente bestaat uit twee dorpskernen die vlak bij elkaar liggen en verschillende gehuchten, en staat vooral bekend om haar prachtige verzichten en uitgestrekte weilanden.

Knoppunt 94-78

TISSENHOVEMOLEN

tissenhovemolen.jpg

In het weidse landschap doemt plots de Tissenhovemolen op. De molen heeft een van de langste geschiedenissen van alle Vlaamse staakmolens. 

Knooppunt 57-67

Ter Biestmolen

Terbiestmolen.jpg

De Ter Biestmolen staat in bronnen vermeld uit 1063 en mag deze eeuw dus zijn millennium vieren. Hij was eigendom van de Graaf van Vlaanderen, die de opbrengsten van de molen schonk aan de abdij van Ename om in het levensonderhoud van de monniken te voorzien. De molen was net als de IJzerkotmolen lange tijd een dubbelmolen: hij maalde graan op de ene oever en plette olie uit lijnzaad, raapzaad en koolzaad op de andere. In 2008 werd de molen gerestaureerd en opnieuw maalvaardig gemaakt.

Tegenwoordig vind je in de Ter Biestmolen een brasserie, De Molenaere. Op zaterdag en zondag kan je voor een glas of een hapje ook terecht bij de buren van Hofstede ter Biest, een B&B met een weekendbar, open voor iedereen, het hele jaar door. 

Knooppunt 67-53

Ijzerkotmolen

Ijzerkotmolen.jpg

Tijdens de route steek je op verschillende plaatsen de Zwalmbeek over, bijvoorbeeld via een smalle weg die tussen de gebouwen van de IJzerkotmolen gepropt zit. De watermolen heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad waaronder ijzermolen, kopermolen, papierfabriek, olieslagerij, graanmolen en brouwerij. In 1954 werd de graanmolen uit dienst genomen, maar hij werd in 1999 weer maalvaardig gemaakt.

Eindpunt

De Zwalmmolen