Roosenberg wandelroute (blauw)
Roosenberg wandelroute (blauw)
- Length
- 7,3 km
- Time
- 1u 25m
- Terrain
- 53% Verhard

Gentstraat 23, 9250 Waasmunster
Toon het startpunt op de kaart
Parking
Toon parking langs de route
Openbaar vervoer
Toon openbaar vervoer langs de routeRoosenberg blauw routebord
Bekijk het routebordHoreca en infopunten
Fietsen en wandelen
Fiets-en wandelstops
Zien en doen onderweg
Routebeschrijving
De blauwe lus van de Roosenberg wandelroute neemt je meteen naar een absolute topper op de route: het prachtige kasteel Blauwendael. Daarna loop je richting een rustig gebied waar je de Roosenbergabdij kunt bezoeken of enkel vanbuiten af bewonderen. Langs onverharde wegen stap je daarna richting de Durme om er de natuur in te duiken. Kortom: variatie troef!
KASTEEL(PARK) BLAUWENDAEL
Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in 1607. In 1889 werd het heropgebouwd door de familie de Neve de Rode in een neo-Vlaamse renaissancestijl. Even binnenstappen in het kasteel kan helaas niet: het wordt gebruikt als trouwzaal en tentoonstellingsruimte. Het park in Engelse stijl rond het kasteel is wel altijd vrij toegankelijk. Instagramtip: Naast het kasteel staat er een groot hart, ideaal voor een foto met je geliefde.
Abdij Roosenberg
De abdij werd in 1975 gebouwd naar het ontwerp van Hans Van der Laan als Gesamtkunstwerk. Dit betekent dat alles in de abdij perfect samen past. Van der Laan ontwierp dus niet enkel het gebouw maar ook de meubels en zelfs de gebedskledij. De abdij die er nu staat is de 3de Roosenbergabdij. De oorspronkelijke abdij die aan de Durme stond, brandde eerst af in de 15de eeuw, na heropbouw werd hij verwoest door de Gentenaren en later nog eens door de Calvinisten. Uiteindelijk werd de oorspronkelijke abdij tijdens de Franse Revolutie als kazerne gebruikt en afgebroken. De 2de abdij werd in 1831 in het centrum gebouwd en in 1975 verlaten voor de nieuwe abdij die op een veel rustigere locatie ligt. Je kan de Roosenberg Abdij bezoeken op reservatie.
Rietsnijderij
Wanneer je op de Durme boorden wandelt passeer je langs de Rietsnijderij, een unieke zoetwaterschor waar in de lente dotterbloemen groeien. Je kan hier ook de zeldzame blauwborst en kleine karekiet spotten in de metershoge rietkragen.
Onze-Lieve-Vrouwekerk
De parochiekerk ook wel ‘Moederkerk van het Waasland’ genoemd, werd gebouwd op de fundamenten van een vroeg romaanse kerk uit de 9de eeuw. In 2005 werd er een archeologisch onderzoek uitgevoerd waarbij een deel van deze fundamenten werden blootgelegd. De kerk die er vandaag staat werd opgebouwd, deels in een laatgotische stijl en in zandsteen (de toren en de westgevel), deels in een neoclassicistische stijl en in baksteen (uitbreidingen van het schip en de zijbeuken).