Ooievaar fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Ooievaar fietsroute

Length
42,5 km
Time
2u 20m
Terrain
86% Verhard

Aardeken 5, 9160 Lokeren

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken
Stops
List

Routebeschrijving

Waar in Lokeren de Zuidlede en Moervaart samenvloeien, ontstaat de Durme. Van daaruit stroomt de rivier richting Tielrode, waar ze uitmondt in de Schelde. Deze route stuurt je langs haar oevers, voorbij enkele fraaie natuurgebieden met wuivende rietvelden en zoetwaterschorren. Ideaal voor natuurliefhebbers, want er valt een rijkdom aan zeldzame fauna en flora te ontdekken.

Opgelet!
  • In Hamme zijn tussen knooppunten 79 en 76 momenteel Sigmawerken aan de gang. Volg hier de omleiding, die aangeduid staat met oranje bordjes.
Startpunt

KNOOPPUNT 24 - Het Verloren Bos, Lokeren

Waasland_Verloren Bos_Lokeren.png
KNOOPPUNT 24-27-29

DE BUYLAERS EN HET MOLSBROEK

Het Molsbroek bij zonsopgang

In het verlengde van het kasteeldomein Verloren Bos ligt de Buylaers, een unieke brok natuur binnen de kern van de stad Lokeren. Hier behielden de meersen van de Durme grotendeels hun historische uitzicht, met weinig beplanting in de vlakte, vochtige hooivelden en rietveldjes. Het Molsbroek wat verderop is met zijn 80 hectare het grootste beschermde natuurreservaat van de streek. Van op de verharde wandeldijk heb je een mooi uitzicht op de uitgestrekte moerasvlakte. Het bezoekerscentrum vertelt over de historiek van het gebied.

KNOOPPUNT 32-37

ABDIJ ROOSENBERG

Abdij van Roosenberg

Deze abdij, origineel daterend uit de 13de eeuw, lag aanvankelijk aan de Durme maar werd verwoest tijdens de Franse overheersing. In 1975 lieten zusters naast het Landgoed Les Gobelets een nieuwe abdij oprichten: een architecturaal pareltje en een zeldzaam voorbeeld van een hedendaags Gesamtkunstwerk.  Er worden geregeld concerten en lezingen gehouden, en er loopt een permanente tentoonstelling over het turbulente verleden van deze moedige gemeenschap. Op zondagochtend is iedereen hier ook welkom om de eucharistie mee te vieren.

BRASSERIE ROOSENBERG

    Alleen kwaliteitsvolle seizoensgebonden producten op je bord en volgens restaurantgids Gault & Millau de beste wijnkaart van het land: dit is een prima adres om de betere brasseriekeuken te combineren met een goed glas. Een volledige fles bestellen is op zo’n fietstocht geen goed idee, maar dat hoeft hier ook niet: een aantal kwaliteitswijnen kan je ook gewoon per halve liter krijgen.

    HEIDE VAN WAASMUNSTER

      In de bosrijke Heide van Waasmunster was ooit een Romeinse nederzetting, en dwars erdoor loopt nog een oude voetweg van de Durme tot aan de site van de (verdwenen) Abdij van Boudelo in Klein-Sinaai. De Heidekapel aan knooppunt 37 was eeuwenlang een geliefd bedevaartsoord.

      KNOOPPUNT 42-47-79

      GROOT EN KLEIN BROEK

      Klein-Groot Broek 1 David Samyn.jpg

      Aan weerszijden van de Mirabrug aan knooppunt 79 legt het Sigmaplan deze twee bijzondere natuurgebieden aan. Door ontpoldering krijgt de Durme meer ruimte en zullen eb en vloed een landschap boetseren van slikken en schorren.

      KNOOPPUNT 79

      MIRABRUG

      Mirabrug

      De driedelige metalen Mirabrug op de grens van Hamme en Waasmunster is bekend van de film ‘Mira’ uit 1971 en van de Flandriencross die er elk jaar start. Sinds ze erkend is als monument mogen alleen nog fietsers en wandelaars erover.

      DE KOOLPUTTEN

      Koolputten Hamme

      Ooit was De Koolputten een kleine haven waar vrachtschepen aan- en afvoeren met kolen, maar ook met andere goederen zoals graan, maïs, veevoeders en zelfs mosselen. In de herberg ernaast konden handelaars eten en overnachten. Familieleden van de herberguitbaters bliezen in 2012 de site nieuw leven in met een B&B met 8 kamers, een restaurant met een vergaderzaal en een ontvangstruimte voor exposities en kamerconcerten.

      KNOOPPUNT 76

      TAVERNE ’T VEER

        Het vroegere veerhuis van Tielrode is vandaag een gezellige taverne met een terras op het zuiden en een veilige speeltuin. Van een winters stoofpotje over een royaal belegde boterham van ’t huis tot een frisse zomersalade: alles wordt hier vers en eigenhandig bereid. En dat bij een trappist van ’t vat of een ander, soms exclusief, biertje.

        VEER HAMME-TIELRODE

        Veer Hamme

        Het vroegere veer tussen Hamme en Tielrode bestond al in de 13de eeuw. Cyriel Van Bogaert alias ‘den Toeter’, wiens standbeeld aan de overkant prijkt, was een van de bekendste veermannen. 49 jaar lang – van 1925 tot 1974 – bediende hij behalve het veer ook de tapkast in café ’t Veerhuis.

        KNOOPPUNT 49-43

        OUDE DURME

        Oude Durme

        Tussen knooppunten 49 en 43 kronkel je langs een afgesneden Durmebocht en voorbij het open meersengebied Weijmeerbroek. Hier liggen de gezellige taverne De Watermolen en restaurant Palinghuis, bekend om z’n verse palinggerechten.

        KNOOPPUNT 46-40

        DEN HERBERG

        waasland_Den Herbergh_waasmunster.jpg

        Iets voorbij knooppunt 46 ligt Den Herberg, een van de topcafés van het Waasland. Ze noemen zich graag Trappistenhuis en doen die naam ook alle eer aan. Je drinkt hier verschillende trappisten van het vat of een (oude) geuze, of stilt je trek met een regionale specialiteit. Ook de bierplanken zijn niet te versmaden! Het café grenst aan de Durmemeersen, een fraai wandelgebied dat zich uitstrekt over Zele, Waasmunster en Hamme.

        Eindpunt

        KNOOPPUNT 24 - Het Verloren Bos, Lokeren