Fietsen in de herfst: 7 tips om je goed voor te bereiden
Geniet van een gezellige én comfortabele herfstrit
Wie zegt dat je in de herfst alleen maar kan wandelen heeft het mis. Ook een uitje met de fiets heeft in het gezelligste seizoen van ’t jaar zijn charme, al vraagt het wel om een goede voorbereiding. Met deze tips geniet jij ook tussen september en december van een fietsrit.
1. Houd het weerbericht in de gaten
Een tip die voor zich spreekt in het wisselvalligste seizoen van het jaar. Op typische herfstdagen (lees: buien en windstoten) laat je je fiets misschien liever in het tuinhuis staan, of kan je dankzij je weerapp een ritje tussen de buien door maken. Ook wanneer de zon zich laat zien, is het geen slecht idee om voor je vertrek je weerapp te openen. Bij temperaturen rond het vriespunt moet je namelijk extra alert zijn voor rijmplekken en aanvriezende mist op de weg, en vertrek je het liefst met een extra laagje.
Nog typisch aan de herfstmaanden: de dagen worden korter. Controleer voordat je vertrekt wanneer de zon ondergaat, zodat je weet hoe lang je van je fietsrit kan genieten en of je best je fietsverlichting en een fluorescerende laag voorziet.
2. Bereid je voor op regen en koude
Dat brengt ons naadloos bij tip twee: kleed je goed. Draag verschillende laagjes, zodat je lichaam op temperatuur blijft en je makkelijk een kledingstuk kan uittrekken wanneer je opgewarmd bent. Of omgekeerd: wanneer je na een korte pitstop weer moet opwarmen. Elke laagje fungeert als een isolerende barrière, waardoor verschillende laagjes een beter effect hebben dan één dikke laag.
Houd in het achterhoofd dat je basislaag de állerbelangrijkste laag is. Zweet je tijdens het fietsen, dan bestaat de kans dat je lichaam door het aanplakkende vocht snel afkoelt. Kies dus voor een vochtafvoerend ondershirt dat het zweet absorbeert. Van plan om door regen en/of wind te fietsen, dan draag je als buitenste laag het liefst een zogenaamde hardshell. Bij regenweer kies je ’t best voor een lichte en opvouwbare regenjack, bij wind volstaat een bodyvest.
Zo draag je je laagjes goed:
- Basislaag: een nauwsluitend (= voorkomt wrijving en huidirritatie) ondershirt uit vochtafvoerend materiaal zoals merinowol, nylon of polyester.
- Tussenlaag: een isolerend shirt met mouwen die lang genoeg (!) zijn.
- Buitenlaag: regenjack met ventilatie-openingen of bodyvest.
Wat je verder nog aan je fietsgarderobe wil toevoegen? Een fietsbril die je ogen beschermt tegen opspattende modder, fietshandschoenen en (waterdichte) overschoenen. Die laatste beschermen je voeten tegen koude temperaturen en houden ze droog.
3. Blijf zichtbaar
Geef de grauwe en grijze dagen wat kleur met reflecterende fietskleding en accessoires. Of je nu met een stadsfiets, elektrische fiets of koersfiets rijdt: een goede verlichting (vooraan, achteraan en eventueel op je helm) is een must én van levensbelang. Steek die niet alleen aan wanneer het begint te schemeren, maar ook bij regenweer, mist en/of een grijze lucht.
4. Check de route op voorhand
Zoek je een fietsroute of stippel je er zelf een uit: kies dan voor een route die langs verharde wegen loopt - tenzij je met een mountainbike rijdt natuurlijk 😉. Ook kasseien vermijd je liever bij regenweer, want die kunnen er dan verraderlijk glad bij liggen. Deze zes fietsroutes zijn (bijna) volledig verhard:
5. Veilig fietsen bij vorst of regenweer
Het is áltijd belangrijk om alert te zijn tijdens het fietsen, maar tijdens de herfst en winter moet je rekening houden met een aantal extra risico’s. Aangezien het wegdek door regen en bladeren glibberig kan zijn, probeer je te scherpe bochten en abrupt remmen te vermijden. Ook voor takken en egels op de weg kijk je best uit.
6. Onderhoud je fiets…
Draag in de herfst extra veel zorg voor je stalen ros, want modder, bladeren en vuil hopen zich dan snel op. Maak je fiets daarom na elke fietsrit schoon, en smeer de ketting goed in. Zo krijgen roest en slijtage geen kans. Staat jouw fiets buiten, trek er dan een fietshoes over om 'm te beschermen tegen vorst of regen.
Check voordat je vertrekt of je fietsverlichting het nog doet en controleer regelmatig of je banden de juiste spanning hebben. Kijk dan ook meteen naar het profiel: is dat nog goed genoeg om grip te behouden op natte en modderige wegen? Wil je geen slippertje maken, overweeg dan eventueel bredere banden of banden met een grover profiel. Extra tip: investeer in spatborden. Die helpen om vuil en water van je banden weg te houden en houden niet alleen je fiets, maar ook jezelf schoner en droger tijdens je ritten.
Zo onderhoud je je fiets
7. … en je lichaam
Is het fris buiten, dan doe je er goed aan om je spieren kort op te warmen voordat je op het zadel stijgt. Zo voorkom je blessures én kan je meteen opgewarmd aan je fietsrit beginnen.
Het klinkt tegenstrijdig, maar bij koude temperaturen verbrandt je lichaam iets meer calorieën. Houd je energieniveau onderweg op peil met voldoende snacks, een thermosfles chocomelk in je fietstas en/of een warme pannenkoek onderweg. Zo geef je die energiedip geen kans!
Meer inspiratie
Plan je volgende trip met deze toppers