Van Sluis naar Sluis fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van Sluis naar Sluis fietsroute

Length
46,0 km
Time
2u40
Terrain
98% Verhard

Fortbaan 2, 2870 Puurs-Sint Amands

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Van Sluis naar Sluis fietsroute

Heerlijk uitwaaien langs het water en een flinke portie geschiedenis opsnuiven? Dan zit je goed met deze fietstocht! De route neemt je mee van de dijken langs de Schelde, de Rupel en het Zeekanaal Brussel-Schelde naar de charmante polderdorpen in het hinterland. Ook op je route: twee forten die een tussenstop meer dan waard zijn.

Startpunt

Fort Liezele

Fort Liezele.jpg

Het Fort Liezele maakt – net als de forten in Zwijndrecht, Bornem en Breendonk – deel uit van de verdedigingslinie rond Antwerpen. Na een bewogen geschiedenis, bruist de site opnieuw van het leven! In het interactieve fortmuseum ervaar je het leven van de soldaten. Je kunt er zelfs overnachten! Uitblazen doe je in het sfeervolle fortcafé De Batterie. 

Knooppunt 37

Hof van Coolhem

Hof van Coolhem

Het sierlijke groendomein Hof van Coolhem is de geboorteplaats van de aspergeteelt in deze streek. In het eetcafé proef je tijdens 
het seizoen – van midden april tot midden juni – de lekkerste gerechten bereid met dit lokale ‘witte goud’. 

Knooppunt 1-54

Stiltegebied Hingene

Hingene_Stiltegebied_Kasteel_D_Ursel-12.jpg

Nood aan een zen-moment? Dat kan in het stiltegebied van Hingene waar je niets hoort, buiten de geluiden van de natuur. In de Oudbroek-Schellandpolder wordt volop gewerkt aan twee nieuwe overstromingsgebieden. Zo blijven de omliggende dorpen beschermd bij stormtij én krijgt de unieke getijdennatuur een boost. Win-win!

Knooppunt 31

Noordelijk Eiland

veer schelle wintam.jpg
preview_Het+noordelijk+eiland+002.jpg

De indrukwekkende Zeesluis van Wintam verbindt de Schelde en het kanaal Brussel-Schelde. Het sluiscomplex geeft toegang tot het  Noordelijk Eiland, een prachtig natuurgebied omringd door de Rupel en het kanaal. Vergeet je verrekijker niet, want de slikken en zoetwaterpoelen zijn een paradijs voor watervogels! De veerboot Wintam-Schelle brengt je vlot naar de andere oever van de Rupel. 

Knooppunt 35

Ruisbroek

Op 3 januari 1976 slaat het noodlot toe in het polderdorp Ruisbroek. Door springtij en een hevige storm breekt de dijk van de Vliet, een zijrivier van de Rupel. Bijna heel het dorp staat onder water. Deze ramp is de aanleiding voor het Sigmaplan: een ingenieus plan dat Vlaanderen beter beschermt tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren.

Knooppunt 11-38

Klein-Willebroek

Scheldeland Klein Willebroek - Jonathan Ramael-8.jpg
Veer Boom Klein-Willebroek.jpg

Het sfeervolle schippersgehucht Klein-Willebroek ontstond al in de 16de eeuw. Met het veer Boom-Klein-Willebroek steek je ieder half uur de Rupel over. Even verderop wachten de bevers van het natuurgebied Broek De Naeyer je al op.

Knooppunt 39

Vredesbrug

Vredesbrug

De azuurblauwe Vredesbrug torent hoog boven het Zeekanaal Brussel-Schelde uit, één van de oudste kanalen in ons land. 

Knooppunt 82

Fort van Breendonk

Fort Breendonk 4.jpg
Fort Breendonk 1.jpg

Het Fort van Breendonk is absoluut een ommetje waard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het fort dienst als doorgangskamp en  gevangenis. Dwangarbeid, ontbering en mishandeling waren er dagelijkse kost. Vandaag is het fort een nationaal gedenkteken en museum. 

Fort Liezele