Dauwtrip wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Dauwtrip wandelroute

Length
28,0 km
Time
6u30
Terrain
67% Verhard

Zottegemstraat 24, 9688 Maarkedal

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Lage zon, witte nevelslierten tussen de groene heuvels: vroeg in de ochtend zijn de Vlaamse Ardennen op hun mooist. Wie vergezichten in het vizier heeft, springt voor dag en dauw uit de veren voor een extra lange wandeltocht in en rond het magische natuurgebied Burreken. Hou je camera in de aanslag!

Startpunt

Schorisse

schorisse sky 2.jpg

TIP 
Gezien de afstand trek je voor deze route best een volledige dag uit, of twee dagen in combinatie met een overnachting. Zorg voor voldoende proviand, want het aanbod onderweg is eerder beperkt.

De Dauwtrip wandelroute start aan de kerk van Schorisse, de enige plaats in Oost-Vlaanderen waar de kerk niet in het midden staat, maar volledig verdrongen is naar de noordwestelijke rand. Deze deelgemeente van Maarkedal heeft een naam die etymologen slapeloze nachten bezorgt. Wellicht verwijst hij naar de zware schorregrond die de boeren hier al eeuwen bewerken, al is het verhaal van de Scurry’s – een Romeinse volksstam die hier lelijk huishield – spectaculairder. Het dorp bestaat uit een twintigtal gehuchten met namen die al evenzeer tot de verbeelding spreken: Koekamer, Annoven, Bosgat of Marquette, om er een paar te noemen. 

 

Knooppunt 14

Kapel van de Ronde

Kapel van de Ronde .jpg

Tussen Het Foreest en de Ganzenberg – twee hellingen die regelmatig opduiken in de Ronde van Vlaanderen – ligt het Romanshof, een voormalige kloosterhoeve. De opmerkelijke kapel op de hoek is sinds 2011 volledig gewijd aan de Ronde van Vlaanderen. Aan de rechterkant werden de namen van alle winnaars gebeiteld in graniet. Op de linkerwand prijkt een tekening van een Flandrien, gemodelleerd naar lokale wielerheld Peter Van Petegem.

Knooppunt 15-17

Burreken

Burreken.jpg
Burreken paarden © Dries Geenens.jpg

Natuurgebied Burreken – een bonte mix van beboste heuvelruggen en malse graslanden – is een van de meest schilderachtige plekjes van de Vlaamse Ardennen. De naam is afgeleid van het woord ‘borre’, wat bron betekent, en dat is niet toevallig. Bronnetjes en beekjes vind je hier overal. De reliëfverschillen in het Burreken zijn daardoor opmerkelijk groot. Delen van het natuurgebied worden begraasd door gallowayrunderen en exmoorpony’s, die zo hun bijdrage leveren aan het ecologisch beheer van het gebied. Minder zichtbaar maar even spectaculair is de bedreigde vuursalamander, die zich schuilhoudt in de buurt van bronbeekjes en poelen. Overdag laat hij zich alleen zien na een felle regenbui. 

Knooppunt 15-17

Knuffelbos

Knuffelbos Burreken.jpg

Dit bronbos met een grote variatie aan boomsoorten is eigendom van Natuurpunt. De bomen zoeken een peter of meter om te knuffelen. Voor een bepaald bedrag kan je één of meerdere bomen adopteren, afhankelijk van de grootte en de ouderdom. Peters en meters krijgen een speciale vermelding bij de boom, een certificaat van adoptie, een knuffelwandeling door het bos, een aandenken op foto én een fiscaal attest. Met de opbrengst kan Natuurpunt nieuwe bossen aankopen en het omliggende gebied beschermen.

Knooppunt 19-66

Kapelleberg

preview_TOV_burreken-61 (1).jpg

De Sint-Vincentiuskapel – in de volksmond ’t Kapelleke Fiecent – op de helling van de Kapelleberg torent al van ver boven het landschap uit. Het gebouw dateert uit de 12e eeuw en was tot de jaren 1960 een populair bedevaartsoord. Het feest van de heilige Vincent wordt eind januari in de streek rond Maarkedal en Brakel gevierd met geutelingen: gegiste ovenkoeken, gebakken in een traditionele houtoven en geserveerd in de plaatselijke cafés. De helling van de Kapelleberg is een vaste waarde in tal van wielerwedstrijden.

Knooppunt 69-71

Eetcafé De Zwarten Engel

Zwarten Engel Etikhove.jpg

De Zwarten Engel is een gezellig eetcafé met pretentieloze maar kwalitatieve gerechten met respect voor het product, zoals balletjes in tomatensaus of rundstong, maar ook enkele vegetarische opties. Bij mooi weer is het heerlijk zitten in de schaduw van de grote treurwilg. Open 's avonds van woensdag tot en met zaterdag, en op zondag al vanaf de middag. 

Knooppunt 72

Bossenaremolen

Bossenaremolen Maarkedal.jpg

De Bossenaremolen prijkt op een van de hoogste punten van Maarkedal en is daardoor bepalend voor het landschap. De molen werd in 1992 gebouwd ter vervanging van een vroegere graanmolen uit de 16e eeuw, die in 1939 werd gesloopt. Lange tijd draaiden de wieken nog op volle kracht, maar vandaag is de maalinstallatie niet meer in gebruik. Eind 2016 schonk de eigenaar ‘zijn’ Bossenaremolen aan de gemeente Maarkedal, die plannen heeft om het gebouw open te stellen voor het publiek.

Knooppunt 83-85

Taaienberg

Taaienberg.jpg

De Taaienberg, een venijnige klim met een kasseistrook van 800 meter, schreef wielergeschiedenis als de favoriet van wielrenner-op-rust Tom Boonen. Tijdens de E3 Harelbeke, aan het begin van het seizoen, testte hij hier steevast zijn eigen benen en die van de concurrentie. Bovenop de helling vind je zelfs een standbeeld ter ere van Boonen: een afgietsel van zijn benen. 

Knooppunt 20-99

Moeder Stiene

Moeder Stiene is een volks café waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1782. De naam zou verwijzen naar de toenmalige uitbaatster, Christine De Wulf uit Armentières, die als kwartiermeester diende in het leger van Napoleon. Omdat ze voor de soldaten als een moeder was, kreeg ze de bijnaam Moeder Stiene. Het café is intussen al vijf generaties in handen van dezelfde familie. Je kan er terecht voor een vlugge snack of een frisse pint. Paradepaardje op de bierkaart is de tripel Moeder Stiene, een amberkleurig bier met een alcoholgehalte van 9°.

Knooppunt 20-99

‘t Bosgat

uitkijkpunt_'t bosgat.jpg
Bosgat_DavidSamyn.jpg

't Bosgat is een gehucht dat deel uitmaakt van Schorisse. Op de top van de helling biedt een terrasvormig uitkijkpunt een mooi panorama op de Vlaamse Ardennen. In wielermiddens is de klim ook wel bekend als Kaperij, naar de gelijknamige straat.

Schorisse