Aalst stadswandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Aalst stadswandelroute

Length
4,8 km
Time
1u
Terrain
100% Verhard
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Wie Aalst zegt, zegt carnaval, maar de stad is zoveel meer dan dat uitzinnige feest dat hier jaarlijks de straten inpalmt. Vertrek op de Grote Markt voor een korte wandeling langs UNESCO Werelderfgoed, een leerrijk museum, en een échte Rubens.

Opgelet!
  • Deze route is niet bewegwijzerd. Download het gpx bestand en navigeer met je smartphone of wandelgps om deze route te volgen.
Startpunt

Grote Markt

Grote Markt Aalst.jpg

Geen beter startpunt om de geschiedenis van Aalst te ontdekken dan de Grote Markt. Drukker Dirk Martens, midden 15de eeuw de pionier van de boekdrukkunst in de Zuidelijke Nederlanden, kreeg een verdiend standbeeld in het midden.

Maar dé absolute blikvanger blijft toch wel het oud schepenhuis met de belforttoren en het kleine gebiedshuisje, ‘het belfort’ in de volksmond. Het schepenhuis dateert uit 1225 en is daarmee het oudste bewaarde schepenhuis van de Nederlanden, de sierlijke belforttoren herbergt één van de oudste beiaarden van ons land en prijkt sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Utopia

Spring zeker eens binnen in Utopia, een bruisende, creatieve plek in het hart van de stad. Deze immense bibliotheek overdondert niet alleen met vele duizenden boeken, maar is ook architecturaal een pareltje.

Sint-Martinuskerk

sint-martinuskerk_Aalst.jpg

In de zuidelijke zijbeuk van de Sint-Martinuskerk hangt al sinds begin 17de eeuw een echte Rubens, ‘De Helige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders’. Vertrek niet zonder ook de andere waardevolle kunstwerken in de kerk te bekijken, waaronder een altaarschilderij van de Antwerpse barokschilder Gaspar de Crayer, de sacramentstoren van Duquesnoy en vele altaren en kapellen.

Stedelijk Museum ’t Gasthuys

t gasthuys stedelijk museum aalst 1.jpg

In dit voormalige hospitaal waar duizenden kinderen tijdens WOI aanschoven voor een voedzaam middagmaal van brood en soep, kan je vandaag het Stedelijk Museum ’t Gasthuys bezoeken. Deze geslaagde combinatie van oud- en nieuwbouw bezit een boeiende collectie over de Aalsterse carnavalfeesten, met archiefstukken, foto’s en uitleg over de ‘voil jeanetten’, de Aalsterse Gilles en de reuzen.

In de andere vroegere ziekenhuiszalen staan de spots gericht op bekende Aalstenaars zoals priester Daens, Dirk Martens, Louis Paul Boon en Valerius De Saedeleer.

Werfplein

Aan het Werfplein aan de Dender staat het robuuste monument voor Adolf Daens (1839-1907), de priester die ijverde voor betere werk- en leefomstandigheden voor de Aalsterse en Vlaamse arbeiders en de stuwende kracht werd van de Christene Volkspartij.

Zijn geboortehuis, of beter gezegd de plaats waar dit huis ooit heeft gestaan, vind je in de Kerkstraat 11. Het Cultuurcentrum De Werf ontleent zijn naam aan de voormalige scheepswerven aan de Dender.

Stadspark en Osbroek

Het 19 hectare grote stadspark is een wandeling op zich. Destijds aangelegd om de vele werklozen in de stad weer aan werk te helpen, is het vandaag een ideale plek om even te kuieren langs de speeltuin, de vijvers en de parelende fonteinen. 

Het aanpalende natuurgebied het Osbroek is bijna 25 hectare groot en vormt samen met het stadspark de groene long van Aalst. Je kunt er heerlijk verder wandelen door het woeste landschap tussen de gallowayrunderen en Schotse Hooglanders die er de natuur mee beheren.

Grote Markt