Van de Faluintjes naar het Kravaalbos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van de Faluintjes naar het Kravaalbos wandelroute

Length
21,6 km
Time
5u30
Terrain
38% Verhard

Abrahamsweg, 9310 Aalst

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Van de Faluintjes naar het Kravaalbos wandelroute

Duik op een boogscheut van Aalst de Faluintjes in voor een dagtocht langs hopvelden, een romantisch waterkasteel, de abdij van Affligem en toffe cafeetjes om je benen onderweg even te rusten te leggen. In het Kravaalbos zorgen de boshyacinten in het voorjaar voor een kleurrijk schouwspel.

Startpunt

Moorsel

opwijk_hopveld-7.jpg
moorsel.jpg

Moorsel vormt samen met Baardegem, Herdersem en Meldert de zogenaamde Faluintjesstreek, een aantrekkelijke groene regio tussen Aalst en Brussel die van oudsher synoniem staat voor de hopteelt. Gedurende vele eeuwen werd in deze streek hop verbouwd, verhandeld en verwerkt. In zo’n grote hoeveelheden, dat de regio bekend stond als de grootste hopschuur van Europa.

In het dorp kan je niet naast de Sint-Martinuskerk kijken, maar ook de fraaie kapel voor de heilige Gudula, die in Moorsel woonde, valt op. Hier een kaarsje branden verlost je van eventuele aambeien en psychische ongemakken, gaat de legende.

Knooppunt 25

Waterkasteel Moorsel

pikant_moorsel-052.jpg

Dit renaissance-waterslot werd begin 16de eeuw gebouwd als 'séjour de plaisance' of lustoord voor kardinaal-abt Karel Van Croy van de abdij Affligem. Die gaf, zoals diverse bronnen verhalen, 'de volle vrijheid aan zijn wereldse driften'. Het gebouw is opgetrokken in baksteen, de versieringen zijn aangebracht in harde zandsteen. Het vakkundig gerestaureerd en pronkt met een neerhof, waterpartijen en een park. Het kasteel is niet toegankelijk, maar vanaf de dreef heb je een mooi zicht op het domein.

Knooppunt 17-16

Leirekensroute

leirekensroute_moorsel_2.jpg

Aan knooppunt 16 kom je aan de Leirekensroute, een wandel- en fietspad op de bedding van de oude spoorlijn tussen Antwerpen-Zuid en Aalst. Deze treinlijn was een onderdeel van het plan voor een grote internationale verbinding van de haven van Antwerpen met Noord-Frankrijk. Haar naam dankt de route aan de eerste machinist Valère, Leireke in de volksmond. Hij nam graag de tijd om een 'druppeltje' – een (hop)jenever – te drinken. Wellicht daarom was deze trein bekend voor zijn legendarische traagheid.

In een voormalig station van de oude spoorlijn huist nu ’t Stationneken, een sfeervolle brasserie ingericht met authentieke wagonbankstellen en andere attributen. ’n Fijne locatie voor een drankje, een snack of iets stevigers.

Knooppunt 40

Meldert

Hof den Tuitelaar Meldert © David Samyn (2).jpg
hop Meldert © David Samyn (2).jpg
Hof den Tuitelaar Meldert © David Samyn (1).jpg

Als herinnering aan het roemruchte hopverleden en als ode aan de hoptelers van weleer werd op de Frankische Dries, het Dorpsplein van Meldert, een hopmonument aangelegd. Daar kan je elk jaar de groei van de klimplant volgen. In de zomer wordt de sculptuur een gesloten vorm van bladeren.

Een hoppig biertje degusteren doe je in brasserie ’t Vertier, in de schaduw van de Sint-Walburgakerk van Meldert, of in Chalet De Goudkarper, een voormalig visserscafé met een goedgevulde bierkaart. Een derde prima optie voor een tussenstop is Hof den Tuitelaar, een café in een voormalige brouwerij, met een geweldige tuin. Ook hier vind je een ruim assortiment aan streekbieren en hapjes.

Knooppunt 51

Kravaalbos

Boshyacint Kravaalbos Aalst.jpg

Het beschermde Kravaalbos is een overblijfsel van het vroegere kolenwoud waartoe ook het Zoniënwoud en het Hallerbos behoorden. In de middeleeuwen waren hier tal van steengroeven, wat meteen de naam van het bos verklaart: kravaal komt van carvaal, ofte ‘steen in de vallei’. In de lente biedt het Kravaalbos een sprookjesachtige aanblik. Dan staan de wilde boshyacinten in bloei en lijkt het bos wel bedekt met een prachtig paars tapijt.

Knooppunt 47

Bij Stinne

Bij Stinne Meldert © David Samyn.jpg

Meer dan vijftig jaar lang hield Stinne Aelbrecht café aan de rand van het Kravaalbos. Toen ze op haar 91ste stierf, legden vijf enthousiaste buurtbewoners hun spaarcenten samen om het café een tweede leven te geven. Het interieur mocht blijven – net als de kolenkachel en de lokale voetbalploeg – en op de kaart verschenen biertjes uit eigen streek. Bij Stinne geniet ook nationale bekendheid, want het interieur werd als decor gebruikt in twee F.C. De Kampioenen-films. In de weide achter het café kan je je tentje opzetten in de bivakzone, en onder de naam Stinnekesaan organiseren de eigenaars ook gespreksavonden, wandelingen en yogasessies.

Knooppunt 14

Kozakkeshof

Een verfrissend drankje, een huisgemaakte pannenkoek, een bordje om te delen of liever iets tegen de grote honger? De rijkgevulde kaart van brasserie Kozakkeshof heeft voor ieder wat wils.

Knooppunt 13-18

Abdij van Affligem

AbdijAffligem_DavidSamyn.jpg

Wie Affligem zegt, zegt bier, ook al wordt het vermaarde abdijbier al vele tientallen jaren niet meer ter plaatse gebrouwen. Vroeger waren de Affligemse kloosterlingen ware meesters in de edele brouwkunst. Eerst brouwden ze met gruut, later met streekeigen hop, waardoor het bier lekkerder werd en langer houdbaar bleef. In het dal rechtover de abdij liet de gemeente een hoptuin heraanleggen op de plaats waar de monniken eeuwen geleden al hop teelden voor hun Affligembier.

Knooppunt 1

De Kruidenier van Affligem

In de schaduw van de abdij ligt ‘De Kruidenier van Affligem’, een gezellige winkel vol originele cadeautjes en biologische groenten, fruit, yoghurt, slaatjes en nog veel meer. Bij uitbaatster Dina is het altijd gezellig langskomen. Sla hier wat lekkers in voor de rest van je wandeling, of tank bij met een biodrankje op de uitnodigende bank tegen de gevel.

Moorsel