Markt Oudenaarde
De fietsroute start aan knooppunt 96, aan de kruising van de Markt met de Kruisstraat.
Markt, 9700 Oudenaarde
Toon het startpunt op de kaartParking
Toon parking langs de routeOpenbaar vervoer
Toon openbaar vervoer langs de routeFietsknooppuntenbord
Bekijk het routebordDeze fietstocht brengt je van in het historische hart van Oudenaarde, via de pittoreske dorpskernen van Ename en Etikhove, naar Horebeke en terug. Onderweg kom je ook nog langs de eeuwenoude Brouwerij Roman en Bos t'Ename.
De fietsroute start aan knooppunt 96, aan de kruising van de Markt met de Kruisstraat.
Het verhaal van Brouwerij Liefmans, aan de oever van de Schelde, begon al in de 17de eeuw. In het museum kan je de originele bouwinstallaties bezichtigen! Bij mooi weer kan je neerstrijken op een van de vele terrasjes langs de Schelde om te proeven van het bekende fruitbier.
In het PAM Ename nemen archeologische vondsten en historische reconstructies je mee op een tocht door de geschiedenis van het Scheldedorpje Ename. Neem ook een kijkje in de Sint-Laurentiuskerk, een restant uit Enames 10de-eeuwse verleden.
Bos t'Ename, een verrassend stuk groen met een trap midden in het bos. Een prachtig zicht op Oudenaarde en bij heel helder weer tot in Gent! Het bos heeft een rijke fauna en flora en doorsteekbrugjes. Schrik niet als je plots oog in oog komt te staan met een roodbont rund of een Konikpaard. Zij helpen mee de biodiversiteit van het bos te bewaren en grazen er dus vrij rond. Veesluizen houden de dieren in het bos, maar verder krijgen ze vrij spel.
Tussen knooppunt 78 en 94 kijk je uit op de Tissenhovemolen. Deze staakmolen werd omwille van zijn uitzonderlijke ligging en panorama in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als uitkijkpost.
Bij Brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van België, brouwt men al eeuwenlang op ambachtelijke wijze een rijkelijk assortiment bieren. Hun verhaal gaat terug tot 1545! Hou even halt en proef van het beroemde Adriaen Brouwer bier dat hier in de ketels borrelt.
De huidige Bossenaarmolen, gebouwd in 1993, is een houten korenmolen die we vinden op de plek waar in 1939 de oorspronkelijke Bossenaarmolen verdween. De molen is gelegen op de top van de Bossenareheuvel en dus al van ver te spotten. De nieuwe Bossenaarmolen maakt deel uit van de windmolenrenaissance van de Vlaamse Ardennen.