Steenbakkerstunnels Herontdekt wandelroute
Steenbakkerstunnels Herontdekt wandelroute
- Length
- 17,0 km
- Time
- 3u45
- Terrain
- 75% Verhard

Startpunt
Toon het startpunt op de kaart
Parking in de buurt
Toon parking langs de route
Openbaar vervoer
Toon openbaar vervoer langs de routeWandelknooppuntenbord
Bekijk het routebordHoreca en infopunten
Fietsen en wandelen
Fiets-en wandelstops
Zien en doen onderweg
Routebeschrijving
De Rupelstreek staat bekend voor een opmerkelijk stukje industrieel erfgoed: de steenbakkerstunnels. Je stapt op deze route door 400 jaar geschiedenis langs droogloodsen, schoorstenen, en steekbakkersmusea. Maar ook langs natuurgebied Walenhoek en recreatiedomein De Schorre, twee voormalige kleiputten.
De Schorre
We starten onze wandeltocht in De Schorre in Boom. Lang geleden, toen de Rupelstreek werd ingepalmd voor de fabricatie van dakpannen en bakstenen, lag er op deze plek een diepe kleiput. De klei werd in ateliers langs de rivier de Rupel omgetoverd tot steenproducten. Die tijd ligt nu achter ons, en het landschap met haar ruwe natuur en diepe kuilen werd omgevormd tot een hedendaags recreatiedomein voor sport, spel, avontuur, evenementen en congressen. Schrik niet als je in het gras of in de bossen trollen tegen het lijf loopt. Kunstenaar Thomas Dambo toverde met natuurlijke materialen 7 Scandinavische trollen tevoorschijn die De Schorre onveilig maken.
Steenbakkerstunnel
In De Schorre vind je de eerste van de vele steenbakkerstunnels op deze route. Door de tunnels werden klei en de gedroogde bakstenen vervoerd met paard en kar of met kleine locomotiefjes tussen kleiput, machinehal en de ovens langs het water. Leuk weetje: Dit tunneltje is het kleinste podium van Tomorrowland, dat de toepasselijke naam “rave cave” krijgt.
Café De Koophandel
Café de Koophandel is een authentiek steenbakkerscafé waar arbeiders wel eens hun pintje kwamen drinken. Het streekbier 'Hellegat' is een aanrader!
't Geleeg
't Geleeg, het steenbakkerijmuseum voor de Rupelstreek, is ondergebracht in de vroegere gebouwen van Steenbakkerij Frateur. Die gaat terug tot in 1346 en is de enige site die nog in zijn totaliteit bewaard bleef. Je ervaart er het volledige productieproces van dakpannen en handsteen, zoals dat hier vroeger gebeurde: Van de klei die uit de putten in de streek werd opgedolven tot het maken, drogen en bakken van het eindproduct. Voor wie maar niet genoeg kan krijgen van dit thema zijn er langs deze route nog twee andere musea over de steenbakkerij: Brik Boom (het vroegere EMABB), en Rupelklei.
Walenhoek
Het natuurgebied Walenhoek, vroeger een gebied vol kleiputten, is een echt wandelparadijs. Je vindt er een gevarieerd landschap met broekbossen, hooilandjes, vijvers en ruigtes. Meer dan 160 vogelsoorten broeden er of zoeken er voedsel, en wie geluk heeft kan er zelfs een gallowayrund tegen het lijf lopen.