Stationsstapper Schellebelle-Schoonaarde

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Stationsstapper Schellebelle-Schoonaarde

Length
21,0 km
Time
4u20
Terrain
49% Verhard

Station Schellebelle , 9260 Schellebelle

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze wandelroute stuurt je duurzaam op stap, want zowel je start- als eindpunt ligt aan een treinstation. Ideaal voor wie geen auto heeft of gewoon zin heeft in een milieuvriendelijke dagtrip. In Schellebelle duik je het weidse landschap van de Kalkense Meersen in, om via het Donkmeer, oude Scheldemeanders en natuurgebieden langs de Schelde in Schoonaarde te belanden. Aan gezellige pauzeplekjes geen gebrek!

Startpunt

Station Schellebelle

Van het station van Schellebelle wandel je richting knooppunt 1.

Knooppunt 2

Veer van Schellebelle

Veer Schellebelle.jpg

Schellebelle is een uniek stukje Oost-Vlaanderen: al in de 13de eeuw was hier sprake van een oversteek over de Schelde om het dorp met de meersen te verbinden. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd het houten vlot vervangen door een ijzeren schuit, die later plaats maakte voor een gemotoriseerd exemplaar. De oude roeiboot kan je nog altijd bewonderen op de Scheldedijk.

Café ’t Veer

schermopname_2.png

Na een make-over vond Parochiehuis ’t Veer zichzelf heruit als ’t Veer, een café ‘vol vertier en verteer’ met een nieuw terras vlak bij de veerpont. Op de kaart: onder meer croques, dagschotels, traditionele brasseriegerechten, lekkere zoetigheden en Rodenbach vintage van ’t vat.

Café Den Aard

20200830_095407.jpg

Café Den Aard is bij fietsers en wandelaars een van de populairste haltes in de Kalkense Meersen. Bemachtig bij Geert en Veerle een plekje op het terras voor een huisgebakken pannenkoek, een coupe ambachtelijk roomijs of een streekbier.

Knooppunt 4

Kalkense Meersen

dsc02836.jpg
dsc02833.jpg
dsc02882.jpg
Landschapsfoto kalkense meersen.jpg
Galloways Kalkense Meersen.jpg

De Kalkense Meersen is een van de vele natuurclusters die in het Sigmaplan voor de Schelde werden afgebakend. Het doel: de omgeving beter beschermen tegen overstromingen en de unieke Scheldenatuur opnieuw alle ruimte geven. Gelegen tussen Wetteren, Berlare, Laarne en Wichelen vormen de Meersen een indrukwekkend aaneengesloten landschap van zo’n duizend hectare. Bestaande uit grasland doorkruist met sloten, slikken en schorren en uitgestrekte vijvers, stralen ze een voor Vlaanderen zeldzame ruigheid en openheid uit. Inheemse diersoorten zoals vossen, reeën, konijnen en hermelijnen gedijen hier prima. Op de grootste rietvijver werden intussen 170 vogelsoorten gespot, waaronder een aantal erg zeldzame.

Knooppunt 2

Donkmeer en Nieuwdonk

preview_Donkmeer+in+Berlare+2.jpg

Zomer of winter: in elk seizoen is het gezellig druk op en rond het Donkmeer, in de volksmond gekend als Overmere Donk. Deze kunstmatige waterplas van ongeveer 86 hectare ontstond uit de turfwinningsputten uit de 17de en 18de eeuw. Nadat de turf werd ontgonnen voor brandstof, liepen de putten geleidelijk onder water. In tegenstelling tot het wat verderop gelegen Berlare Broek werd het Overmeers Broek (zoals het Donkmeer vroeger heette) nooit leeggepompt. 's Zomers kan je hier peddelen in een bootje of je benen losgooien op de waterfiets. Door al dat water zin gekregen in een frisse duik? Zwemmen in het Donkmeer mag niet, daarvoor moet je naar het vlakbij gelegen recreatiedomein Nieuwdonk. 

Knooppunt 2-1

Eendenkooi

Eendenkooi Berlare

Op een eilandje in het Donkmeer ligt de Eendenkooi, een historisch relict waarvan de eerste vermelding dateert uit 1678. Tot kort na 1930 ving men hier ’s winters eenden voor de keukens van welgestelde burgers. De constructie, die opmerkelijk goed bewaard bleef, was tot 1950 eigendom van een adellijke familie. Sinds de renovatie is de Eendenkooisite een waar openluchtmuseum geworden met een picknickplaats, een wilgentunnel en een vogelkijkhut. Ideaal plekje om even uit te rusten!

Knooppunt 29

Berlarebroek

Berlare Broek TOV.jpg
Berlare Broek (1).jpg
berlare broek_boom met bloemen.jpg

Deze oude Scheldemeander vormt een groene buffer tussen het Donkmeer en Berlare. In de jaren ’70 van vorige eeuw beplantte een luciferfabriek dit natte gebied met meer dan 13.000 populieren. Daartussen liggen moerassen en meer dan vijftig vijvers, die heel wat watervogels aantrekken en waar vissers – mits een visverlof – hun hengel mogen uitslaan.

Knooppunt 16

Riekend Rustpunt

Riekend_Rustpunt_Berlare1.jpg

Eeuwenlang was de mesthandel een lucratieve bezigheid aan de oevers van de Schelde. Stedelingen en hun dieren produceerden grote hoeveelheden mest, die per boot naar het platteland werden gebracht. Daar haalden landbouwers de mest op om hun akkers vruchtbaar te houden. Het Riekend Rustpunt in Berlare was zo’n ophaalpunt. Het gebouwtje werd gerestaureerd en opengesteld als museum met een permanente tentoonstelling over de beer- en mesthandel van de 17de tot begin 20ste eeuw. Wel even opletten, het is een van de kleinste musea van Vlaanderen. Je stapt het zo voorbij.

Vanaf knooppunt 18

Paardeweide en Paardebroek

Paardeweide & Paardebroek .jpg

In het gecontroleerde overstromingsgebied Paardeweide kan je het hele jaar door vogels van allerlei pluimage spotten. In dit ‘Zwin van Berlare’ werden intussen vele tientallen soorten geteld. Neem dus je verrekijker mee en observeer ze vanop de dijk. Via een ‘slimme’ vistrap krijgen vissen hier de vrije baan tussen de Schelde en het overstromingsgebied. Natuurgebied Paardebroek verrast dan weer met fraaie hooi- en graslanden, die in het voorjaar bezaaid zijn met bloemen.

Knooppunt 55

’t Oud Brughuys

groteoorlog27.jpg

Een voormalig brugwachtershuis aan de Schelde is vandaag een gezellige herberg én een begrip onder fietsers en wandelaars. Op zonnige dagen is het terras een topper. Ook de bierkaart is een aanrader! Zelfs pure Lambiek stroomt hier bij momenten uit de tapkraan. Dat is zeer uitzonderlijk in Oost-Vlaanderen.

Station Schoonaarde

Volg na knooppunt 55 nog even knooppunt 68. Na het oversteken van de brug sla je rechts af en meteen weer links af. Je komt uit bij het station van Schoonaarde.