Sint-Elooiskreek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Sint-Elooiskreek wandelroute

Length
10,0 km
Time
2u30
Terrain
69% Verhard

Overslag 46, 9185 Overslag

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op deze wandelroute vertrek je op het dorpsplein van Overslag, een bijzonder gehucht, voor een afwisselende tocht rond de Sint-Elooiskreek. Je komt langs kreken, bosjes en open velden, en ook de slingerende De Langelede houdt je een tijdje gezelschap. 

Startpunt

Overslag

De wandelroute start in Overslag, een bijzonder gehucht in het uiterste noorden van onze provincie. Overslag is een 'tweelandendorp': het ligt deels op Belgisch grondgebied, als deel van Wachtebeke, en deels op Nederlands grondgebied, als deel van Terneuzen. Getuigen daarvan zijn de vele grenspalen die je in het dorp tegenkomt, en frituur De Grenspost gevestigd in een oud douanegebouw pal op de grens. 

Knooppunt 72-96

Langelede

Langelede Wachtebeke.jpg

Via veldweggetjes wandel je richting De Langelede. Dit 5,5 kilometer lange kanaaltje werd tijdens de 14de eeuw met mensenhand gegraven voor het vervoer van turf, zand en beer. De voormalige trekwegen - waar paarden of koeien de boten en sloepen op voorttrokken - zijn nu aangename fiets- en wandelpaden. 

Knooppunt 95

Sint-Elooiskreek

Sint-Elooiskreek in Overslag
Sint-Elooiskreek Overslag

Nadat je De Langelede achter je laat, loop je rond de Sint-Elooiskreek, een krekenstelsel dat zich uitstrekt over een vijftal kilometer. Het is een prachtige plek om te pauzeren, en de perfecte picknickplaats. Op de steigers over het water aan knooppunt 95 waan je je heel even in Scandinavië. 

Knooppunt 95-51

Belgisch-Nederlandse grens

Grenspaal aan de Pereboomsgatkreek

De wandelroute loopt over de Belgisch-Nederlandse grens. Let goed op, want de groene Nederlandse wandelknooppuntenbordjes zien er anders uit dan de Belgische. Naast de witgeverfde grenspalen uit 1843 die je overal ziet opduiken, vind je hier ook een drietal grenspalen terug uit 1770, die de grens markeerden tussen de Oostenrijkse Nederlanden en de Republiek. 

Ronde Molen

De Ronde Molen in Overslag.jpg

Terug in Overslag kom je langs de Ronde Molen, gebouwd in 1859. De molen maalt tegenwoordig niet meer, en wordt gebruikt als opslagplaats. 

Onzen Hof

Zomerterras Onzen Hof Overslag.jpg

Een gezellige plek om je wandeling af te sluiten is zomerbar Onzen Hof. In de tuin van een hoeve slurp je er van een mocktail, smoothie of koffie. Een hongertje stil je met een wafel of pannenkoek, een ijsje of oliebollen. Ook bij volkscafé D'n Overslagh kan je je dorst lessen. 

Overslag