Reiger fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Reiger fietsroute

Length
43,2 km
Time
2u30
Terrain
85% Verhard

Waarschootdorp, 9950 Lievegem

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken
Stops
List

Routebeschrijving

Het is heerlijk fietsen langs het water in het vlakke Meetjesland. Langs de Lieve is het zo goed als onmogelijk om geen reigers tegen te komen. Stop dus zeker je camera in je fietstas!

Startpunt

Waarschoot

Knooppunt 9-7

Stoktevijver

Stoktevijver
Stoktevijver

Aan Stoktevijver in Zomergem ligt De Lieve zoals ze origineel door de Gentenaars werd gegraven. Het kanaal vervult nog steeds een belangrijke economische functie als drinkwaterleverancier voor Waterspaarbekken Kluizen. Verbonden met de Burggravenstroom richting Kluizen aan de ene kant, en de Kalevallei en de Poekebeek richting Tielt aan de andere kant, helpt De Lieve miljoenen liters oppervlaktewater om te toveren tot ‘ons’ drinkwater.

Knooppunt 9-59

't Oud Liefken

't Oud Liefken

Voor lekkere biertjes, smaakvolle aperitieven en huisgemaakte snacks of desserts ben je aan het goede adres in het charmante café 't Oud Liefken. In de zomer kun je er genieten van een drankje op het terras. De ideale stopplaats tijdens je fietstocht.

Knooppunt 47-50

Oude Kalevallei

Kalevallei fietsroute

De route brengt je dwars door de Oude Kalevallei. Het is met haar bloemrijke hooilanden, knotwilgenrijen en sloten een van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland. De naam verwijst naar het kleine riviertje de Oude Kale, dat duizenden jaren geleden een grote meanderende rivier moet zijn geweest.

Knooppunt 78-11

Lembeekse Bossen

De bevende hazelaar

Tussen de knooppunt 78 en 11 fiets je langs de Lembeekse Bossen én langs de Bevende Hazelaar. De Bevende Hazelaar is, verrassing, eigenlijk een linde. Maar eentje met een lang verhaal. Volgens de legende staat de boom op de plaats waar de graaf van Kleef werd vermoord. Per vergissing dan nog. De Oostenrijkse overheersers hadden op het einde van de achttiende eeuw net de streek verlaten en de graaf, hij praatte met een vreemd accent, werd voor een achtergebleven Oostenrijker aanzien. Dit werd hem uiteindelijk fataal. Eens de vergissing ingezien werd het lijk in de bossen begraven en plantte men boven op zijn graf een linde. Later werd er nog een Mariakapelletje toegevoegd. 

Waarschoot