Dwars door Nationaal Park Scheldevallei fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Dwars door Nationaal Park Scheldevallei fietsroute

Length
73,0 km
Time
4u
Terrain
97% Verhard

Callebeekstraat 261, 2620 Hemiksem

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken
Stops
List

Routebeschrijving

Machtige stukken riviernatuur, imposante kastelen en dorpjes inclusief gezellige kroegen wisselen elkaar af in het Nationaal Park Scheldevallei. Laat je er 73 kilometer lang leiden door… de Schelde, en je begrijpt perfect waarom het gebied tussen Antwerpen en Gent zo’n populaire fietsbestemming is.

Startpunt

DeWaterbus – knooppunt 70

DeWaterbus

Hemiksem is slechts een boogscheut van Antwerpen verwijderd. Sinds 2017 verzorgt DeWaterbus een rechtstreekse verbinding naar de grote Scheldestad. Honderden pendelaars en toeristen maken dagelijks gebruik van het traject. Extra troef: de fiets kan gewoon mee op de boot. Zo sta je vanuit Antwerpen op een paar minuten aan het vertrekpunt van de route. 

Knooppunt 34

Veer Schelle-Wintam

Veer Schelle-Wintam

Water is op je route nooit ver weg. In Schelle steek je het een eerste keer over. Weliswaar niet al fietsend, maar al varend: de veerboot brengt je op een paar minuten tijd naar de overkant van de Rupel. 

Knooppunt 34-31

Noordelijk Eiland

Noordelijk eiland
Noordelijk Eiland
Noordelijk Eiland

Opnieuw aan land trap je door het Noordelijk Eiland, een ongerept natuurgebied dat omringd wordt door de Rupel en het kanaal Brussel-Schelde. Hier zijn (water)vogels talrijk aanwezig en grazen Blonde d'Aquitaine runderen in het rond. Een klein paradijsje op aarde!

Knooppunt 21

Kasteel d’Ursel

Kasteel d'ursel.jpg

Het charmante kasteel d’Ursel in Hingene was meer dan 400 jaar lang het favoriete buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. Vandaag worden er tentoonstellingen, concerten en rondleidingen georganiseerd, én kan je er logeren in het gerestaureerde groepsverblijf Atelier van Antonine. 

Picknick mee? Het rustige park rond het kasteel leent zich perfect tot pauzeplek. Voor wie zich liever laat bedienen, zijn de terrasjes van brasserie Lindehof, eet- en praatcafé De MessinC en estaminet In d’Oude Poort rondom het kasteeldomein aan elkaar gewaagd.

Knooppunt 1-2

Stiltegebied Hingene

Stiltegebied Hingene

Even verderop domineert het jachtpaviljoen De Notelaer al snel het landschap. Ook dit paviljoen aan de Scheldedijk behoorde toe aan de familie d’Ursel. Proef in het cafeetje zeker de huisgemaakte Notelaeretaart en snuif de rust op in het officieel erkende stiltegebied van Hingene.

Knooppunt 2

Buitenland

Buitenlandpolderdijk_MieDeBacker.jpg

Je hoeft de grens niet over om in Buitenland te zijn. In dit bijzondere gehucht vind je verschillende 16de-eeuwse huizen, een restant van de Wereldtentoonstelling in 1894.

Knooppunt 3-4

Weert

Weert

Het stiltegebied van Weert zit benepen tussen de Schelde en een oude Scheldearm in Weert. Hier hoor je niets dan natuurgeluiden die je naar het pittoreske  centrum van het Scheldedorp leiden. Wil je er nog even blijven plakken, dan kan dat bij ’t Oud Gemeentehuis of op het terras van restaurant De Groenendijk.

Knooppunt 67

Sint-Amands

Scheldedijk in Sint-Amands
Den Dam in Sint-Amands
Kaai van Sint-Amands

Op de kaai van Sint-Amands kijk je uit over ‘de mooiste bocht van de Schelde’. De bekende dichter Emile Verhaeren kreeg hier zijn laatste rustplaats. Moet je even op het veer richting Moerzeke wachten, dan kan je snel een bezoekje brengen aan het Emile Verhaeren Museum, waar je meer ontdekt over zijn leven en literaire oeuvre.

Knooppunt 50-9

Zwijn

 Het deelgebied Zwijn maakt deel uit van het natuurgebied Wal-Zwijn. Dat overstromingsgebied is het resultaat van het Sigmaplan en een kleine oase waarin je het constant veranderende Scheldelandschap kan bewonderen. 

Knooppunt 69-78

De Bunt

Zonsondergang in De Bunt
bunt.jpg

De omgeving van Hamme is rijk aan natuur en water. Beide vind je in overvloed in De Bunt, een natuurgebied bij de samenvloeiing van Durme en Schelde. In het kader van het Sigmaplan werd ook De Bunt heringericht als overstromingsgebied. Een paar keer per jaar bergt het water bij stormtij. Vanop de nieuw aangelegde ringdijk kan je zien hoe de natuur evolueert. 

Knooppunt 77-76

Veer Hamme-Tielrode

Veer Hamme-Tielrode

Het vroegere veer tussen Hamme en Tielrode bestond al in de 13de eeuw. Cyriel Van Bogaert alias ‘den Toeter’, wiens standbeeld aan de dijk prijkt, was een van de bekendste veermannen. 49 jaar lang – van 1925 tot 1974 – bediende hij behalve het veer ook de tapkast in café ’t Veerhuis.

Net voorbij knooppunt 76

LogiesLogees

Eens je in Tielrode aan wal bent, kan je van de route afwijken en richting het centrum trappen. Daar ligt Logieslogees, een gezellige B&B met heerlijke bedden en een nog heerlijker ontbijt. Precies wat je nodig hebt om je route vol energie verder te zetten. 

Knoppunt 75-86

Schouselbroek

Schouselbroek

Je laat Tielrode via het indrukwekkende poldergebied Schouselbroek achter je. Om al het water bij extreem hoogtij te bergen werd het omgevormd tot een gecontroleerd overstromingsgebied. Door de vorming van eb en vloed is het natuurgebied nu een waardevol slikken- en schorrengebied, en erg gelief bij talrijke vogelsoorten.

Knooppunt 74-86

Fort van Steendorp

Fort van Steendorp
Fort van Steendorp
Fort van Steendorp

Het laatst gebouwde bakstenen fort van België, dat na WOII alleen nog werd gebruikt als oefenterrein voor het leger, doet nu dienst als vleermuizenreservaat. ‘s Winters logeren er zo’n 1.200 exemplaren in het historisch monument dat midden in een prachtig stukje groen ligt. Ontdek het zelf door tussen knooppunt 74 en 86 even af te stappen. 

Knooppunt 86

Rupelmonde

Graventoren

Wie Rupelmonde zegt, noemt in één adem de beroemdste inwoner ooit van dit Scheldedorpje: Mercator. In de Graventoren, een restant van de vroegere waterburcht waar de cartograaf ooit gevangen zat, werd een museum aan de man gewijd. Vlakbij vind je ook een oude getijdenmolen. Door eb en vloed werd hij aangedreven om tarwe, rogge en boomschors te malen. De molen, die nu beschermd is al monument, werkt nog steeds.

Knooppunt 86-72-71-54

Polders van Kruibeke

Polders van Kruibeke
Polders van Kruibeke.jpg
Polders van Kruibeke

De Polders van Kruibeke vormen het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen, maar gelukkig staat het gebied het grootste deel van het jaar niet onder water. Dan kan je er genieten van de rust en stilte in het enorme natuurdomein, dat een afwisseling vormt van slikken, schorren, graslanden en elzenbroekbossen. 

De Kruibeekse en Rupelmondse Kreek, die beide in het gebied liggen, zijn populair bij wandelaars, maar ook als fietser geniet je van hun prachtige omgeving. Verschillende weide- en watervogels hebben hier trouwens hun broedplaats en misschien spot je zelfs een ree, bever of otter!

Knooppunt 72

Kasteeldomein Wissekerke

Waasland_kasteel Wissekerke_Kruibeke.jpg

Altijd al eens als een echte prins(es) door de gangen van een kasteel willen flaneren? Het kan tijdens je fietstocht! In Kasteel Wissekerke, dat aan de rand van de Polders van Kruibeke ligt, reis je terug in de tijd en volg je een belevingsparcours. Het imposante bouwwerk én het park weten zowel jong als oud te fascineren met de rijke geschiedenis van de sprookjesachtige waterburcht.

Knooppunt 72

Arcade

Polders van Kruibeke

Nog in de polders van Kruibeke fiets je langs Arcade, een indrukwekkend werk van het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh dat de verbinding tussen de polders en achterliggende dorpen symboliseert. 

Knooppunt 57

Antwerpen

Via de Sint-Annatunnel, een voetgangers- en fietstunnel, beland je in het centrum van Antwerpen. Hier kan je opnieuw aan boord van DeWaterbus richting Hemiksem stappen óf nog even nagenieten van je trip door het Nationaal Park Scheldevallei.