Van de Leiestreek naar de Vlaamse Ardennen fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van de Leiestreek naar de Vlaamse Ardennen fietsroute

Length
53,1 km
Time
3u50
Terrain
91% Verhard

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken
Stops
List

Routebeschrijving

Stap op de fiets in Deinze en laat je op het ritme van waterpartijen, idyllische plekjes en verborgen natuurpracht helemaal van de Leiestreek naar de Vlaamse Ardennen begeleiden. Aan romantische picknickplekjes en wauw-locaties geen gebrek op deze route die je van twee prachtige regio’s laat proeven.

Startpunt

Deinze

Emile Claus' 'De Bietenoogst' in het Museum van Deinze en de Leiestreek
Museum van Deinze en de Leiestreek of mudel
Deinze
Deinze markt 1 David Samyn.jpg

Starten doe je in Deinze aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een van de laatste bouwwerken in de stijl van de Scheldegotiek. In het bruisende centrum zit je bij een van de vele eet- en koffiehuizen alvast goed voor een opwarmertje. Of nog beter: kies op of rond het marktplein al een terrasje uit waarop je na je tocht wil neerploffen. Wat dacht je van een ijsje bij de knalroze cremerie Kreem, een pizzapunt bij Bruschetta Mia of een frisse pint bij Palace Taverne?

Mudel museum

Nu je toch in Deinze bent, kan je voor of na je fietstocht het Mudel (Het Museum van Deinze en de Leiestreek) even binnenwandelen. Daar staat een scala aan prachtige werken van artistiekelingen uit de streek tentoongesteld. Van Emile Claus over George Minne tot Constant Permeke en Xavier De Cock: de Leiestreek inspireerde generaties (Latemse) kunstenaarsgroepen. Ook het hoofdstuk industriële archeologie wil je van dichterbij bekijken; Deinze stond in de vorige eeuw namelijk bekend om zijn productie van zijde, kinderwagens en speelgoed.

Knooppunt 3-4

Schipdonkkanaal

Schipdonkkanaal.jpg

Nadat je het centrum van Deinze verlaat, volg je een korte etappe langs het 56 (!) km lange Schipdonkkanaal, ook wel het Afleidingskanaal van de Leie genoemd. Dat loopt van Deinze helemaal tot in Zeebrugge, waar het in de zee uitmondt. Interessant weetje: het kanaal kreeg in de vorige eeuw ook wel de bijnaam ‘stinker’, omdat het door de vlasindustrie rond Kortrijk toen sterk vervuild raakte. 

Knooppunt 4-9

Vosselare Put

Vosselare put Deinze - David Samyn.jpg

Aan de oude Leiemeander trap je voorbij Vosselare Put, een felbegeerde plek onder zwemmers en zonnekloppers (in de zomer) en ijsberen (in de winter). Geen waterrat? Vlak bij het openbaar zwemdomein kan je ook gewoon romantisch picknicken aan het water. Minstens even leuk!

Knooppunt 11

Astene Sas

Astene sas 1 TOV.jpg

Bij het binnenrijden van het dorpje Astene passeer je een niet te missen fotoplekje: Astene Sas. Het historische ophaalbrugje over de Leie dateert al van 1861 en vormt samen met de twee aanpalende sasmeesterhuizen een idyllisch plekje op de route. Hier kan je bij ’t Oud Sashuis en uitbater/sasmeester Wim terecht voor een Schobiakbiertje en een gezellige babbel.

Knooppunt 21-50

Nazareth

De gemeente Nazareth ligt tussen de Schele en de Leie en is met haar Hospicebossen en Eekse Scheldevallei een verrassend groene parel die je het best al fietsend of wandelend kan verkennen. Hier trap je langs het kasteel van Nazareth, waarnaast het groene kasteelpark ligt. Vooral tijdens de herfst waan je je hier dankzij het warme kleurenpalet in een schilderachtige sprookje!

Knooppunten 31-37-39

Scheldemeersen - Semmerzake

Luchtmachtbasis_Semmerzake_wandelroute_Gavere.jpg

Net voorbij Eke trap je langs een volgende groene highlight: het natuurreservaat Scheldemeersen – Semmerzake, een hooiweidegebied dat vooral bekendstaat om zijn kleine bosjes en knotwilgenrijen waarin enkele zeldzame wilgensoorten staan. Deze verborgen parel wordt graag bezocht door enkele prachtige vogelsoorten, waaronder de roodborsttapuit, smienten, krakeenden, groenlingen, sperwers en torenvalkjes. Neem dus zeker je verrekijker mee!

Knooppunt 39-47

Warandeput

Warandeput_wandelroute_Gavere.jpg

Voorbij knooppunt 37 fiets je al in de Vlaamse Ardennen en trap je via de Bovenschelde richting Warandeput in Gavere, waarin een prachtig knuppelpad en een grote speeltuin verborgen liggen. Net voorbij deze meander, die door de Gaverlingen ook wel ‘Den Oude Eind’ wordt genoemd, ligt het kasteel Grenier. Het prachtige domein is sinds de jaren 50 eigendom van de militaire luchtmachtbasis ATCC, en dus niet toegankelijk voor publiek.

Knooppunt 54 – 57

De Kaaimeersen

De Kaaimeersen
_mg_1371.jpg

Tussen de Schelde en een oude afgesneden zijtak van de rivier ligt een prachtig natuurgebied verscholen: de Kaaimeersen. Het moerassige gebied vol bomen, waterpartijen en knuppelpaadjes – om natte voeten te voorkomen – trekt dankzij haar unieke natuur verschillende trekvogels aan die je vanuit de kijkhut naar hartenlust kan spotten. Je passeert hier ook langs de Kaaihoeve, een natuurinformatiecentrum. Hier kan je gratis een tentoonstelling over milieu en natuur bezoeken of rustig picknicken in de tuin.

Knooppunt 65-74

De Weiput

Weiput.jpg
IMG_7993.JPG

Iets verder op de route kan je nóg meer natuurwonders in alle maten, vormen en soorten spotten. Het natuurreservaat de Weiput ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen en is waar walhalla voor onder meer wilde eenden, waterhoenen en meerkoeten, maar ook om te genieten van prachtige vergezichten en pure rust.

Knooppunt 80

Mullem

In De Kroon Mullem.jpg
Mullem
Mullem

Wijk ter hoogte van knooppunt 80 even van de route af en volg de (steile!) Korte Aststraat richting de geklasseerde dorpskern van Mullem. Een plaatje, toch? Hier kan je bij In De Kroon of Bistro Den Ast terecht voor een adempauze mét iets lekkers erbij. Nadien fiets je weer richting knooppunt 80 en de Lange Aststraat, waar je nog kan genieten van een indrukwekkend panorama op de Scheldevallei.

Knooppunt 26-16

Lozerbos

speelzone.jpg

Het Lozerbos vormt een verlengstuk van het kasteelpark dat al vier eeuwen in het bezit is van de familie della Faille d’Huysse, en wordt door de eigenaars opengesteld voor fietsers, wandelaars en ruiters. Voor elk van hen werd een aparte route aangelegd, zodat ze elkaar nooit in de weg lopen/rijden. Fiets je erdoor, dan moet je de aangegeven route volgen. 

Eindpunt

Deinze