Kravaalbos wandelroute
Kravaalbos wandelroute
- Length
- 7,8 km
- Time
- 1u 35m
- Terrain
- 18% Verhard

Dorpveld 1, 1730 Asse
Toon het startpunt op de kaart
Parking
Toon parking langs de route
Openbaar vervoer
Toon openbaar vervoer langs de routeWandelknooppuntenbord
Bekijk het routebordHoreca en infopunten
Fietsen en wandelen
Fiets-en wandelstops
Zien en doen onderweg
Routebeschrijving
Het Kravaalbos ligt een beetje verscholen op de grens van twee provincies, waardoor het lange tijd onder de radar bleef. Dat is vandaag meteen ook de grootste troef van dit ecologisch waardevolle bos, waar voorjaarsbloeiers en hopstaken volop groeien. Duik op een boogscheut van Aalst in deze groene oase van rust.
Bij Stinne
Het volkscafé Bij Stinne is al meer dan vijftig jaar een gevestigde waarde in Meldert. Buurbewoners namen de fakkel over van Stinne Aelbrecht en gaven het een tweede leven. Het interieur mocht blijven – net als de kolenkachel en de lokale voetbalploeg – en op de prijskaart verschenen biertjes van eigen streek. Bij Stinne geniet intussen ook nationale bekendheid, want het café werd als decor gebruikt in de derde Kampioenen-film. Open op zaterdag vanaf 13u, en op zondag vanaf 10u.
Molenbeek
De Molenbeek wordt gevoed door de vele bronbeekjes die in en rond het Kravaalbos opborrelen. Ze heeft een vrij natuurlijke, kronkelende loop in een vallei die met bomen en bos omzoomd is. Tien jaar geleden was de beek nog een open riool. Op enkele stekelbaarsjes na, waren alle vissen er verdwenen. Dankzij een aantal ingrepen is de waterkwaliteit vandaag aanzienlijk verbeterd, en tref je er opnieuw een tiental vissoorten aan, die vanuit de Dender stroomopwaarts zwemmen.
Hopveld
Aan de linkerkant van het wandelpad passeer je een hopveld van enkele hectare groot. De hop groeit hier in haagvorm en is bedoeld voor de oogst van hopscheuten of keesten, een culinaire delicatesse. De hopteelt werd in de streek rond Aalst geïntroduceerd door de Abdij van Affligem. De regio was in de 17e eeuw verantwoordelijk voor meer dan één derde van de wereldproductie. In de 20e eeuw verhuisde de productie naar het Oostblok en kwam er een eind aan deze eeuwenlange traditie, die voortleeft in het jaarlijkse oogstfeest Pikkeling.
Meldert
Het dorpje Meldert is een van de vier Aalsterse deelgemeenten die samen de Faluintjes vormen. Het dorp dankt zijn ontstaan aan de zandsteengroeves in de streek. Wellicht bouwden de monniken uit Affligem hier een kerk of kapel om de steeds toenemende bevolking te bedienen. De toren van de gotische Sint-Walburgakerk zou een restant zijn van het oorspronkelijke kerkgebouw in romaanse stijl. Voor de kerk prijken twee monumenten die de herinnering aan de zandsteenwinning en de hopteelt levend houden.
Hof Den Tuitelaar
De voormalige brouwerij Goossens stopte in 1928 met de productie van bier en azijn, nadat alle koper – en dus ook de brouwketels – tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers in beslag waren genomen. Het gebouw stond jarenlang leeg, tot het in 2017 met respect voor de historische context werd verbouwd tot een gezellige buurtherberg, met op de kaart streekeigen producten en een avontuurlijke tuin waar het bij goed weer voor jong en oud heerlijk toeven is. Vanuit het café worden ook regelmatig natuurgebonden activiteiten opgezet. Open op zaterdag vanaf 14u en op zondag vanaf 11u.
Brasserie 't Vertier
Brasserie ’t Vertier en de aanpalende zaal Victorie dateren zeker uit het begin van de 19e eeuw. Het was doorheen de jaren een belangrijke thuishaven voor het plaatselijke verenigingsleven. Vandaag is het een stijlvolle brasserie met een gevarieerde mix aan klassiekers op de kaart. Ook wie gewoon iets wil drinken is er welkom. Open van woensdag tot en met vrijdag, op zaterdagavond en zondag de hele dag door.
Kravaalbos
Via de Kiekenvilla, een voormalige kippenkwekerij, belanden we in het eigenlijke Kravaalbos. Oorspronkelijk lag heel Meldert temidden de bossen. Tijdens de beide wereldoorlogen werden grote delen gekapt. De bomen werden gebruikt om Duitse loopgraven te versterken en houtskool voor buskruit te maken, of werden verwerkt tot brandstof voor voertuigen. Later werd het bos heraangeplant met Amerikaanse eik en tamme kastanje, die vandaag systematisch plaats ruimen voor inheemse soorten. Het bos geniet een speciale beschermingsstatus. Vandaag is het een ecologisch waardevol bos, waar in het voorjaar boshyacinten voor een kleurrijk schouwspel zorgen.