Tussen Kruisem en de Schelde fietsroute
Routebeschrijving
Bol door het licht glooiende landschap tussen Kruisem en de Schelde, met hier en daar een pittig klimmetje. Op je route: authentieke Vlaamse wegen, kastelen omringd door schitterende parken, verbluffende vergezichten en gezellige eethuisjes om honger en dorst te verslaan.
Startpunt Knooppunt 49 in Kruisem
Niet alleen in de groene rand rond Gent maar ook verderop ‘op de buiten’ lieten 19de-eeuwse adellijke families en rijke industriëlen uit de stad riante weekend- en vakantieverblijven bouwen of opknappen. In Kruisem staan er maar liefst zes, die je op deze route bijna allemaal voorbijfietst.
Knooppunt 16-25 De Zandvlooi
De Zandvlooi is een van dé fietscafés van de regio, met een mooie bierkaart en prettig geprijsde hongerstillers. De sfeer is volks, de pannenkoeken en ijscoupes zijn niet te versmaden. Ideaal om nog wat energie te tanken voordat je aan je tocht begint.
Knooppunt 16-25 Lozerbos
Dit mooie bos is eigenlijk het privé-eigendom van twee mensen uit de buurt, die zo vriendelijk zijn om het open te stellen voor fietsers, wandelaars en ruiters. Handig: voor elk werd een speciale route uitgestippeld, zodat ze elkaar nooit in de weg lopen (of rijden). Wil je een stukje van dit bos verkennen, dan moét je op de routes blijven!
Het Lozerbos ligt in het verlengde van het kasteelpark van de familie della Faille d’Huysse, die er al sinds de 17de eeuw eigenaar van is. Het domein is impressionant: een landschapspark met vijvers en prachtige bijgebouwen zoals het koetshuis, het neerhof en een torenvormig tuinpaviljoen. In één van de bijgebouwen huist vandaag een chique B&B.
Knooppunt 88-83 Huisekoutermolen
Voordat je Huise binnenrijdt, zie je aan je linkerkant de Huisekoutermolen staan. De prachtig gerestaureerde houten standermolen maalt sinds eind 2016 ook weer regelmatig en stond oorspronkelijk in West-Vlaanderen, meer bepaald in Waregem.
Knooppunt 80 Mullem
Bovenop ‘den Ast’ van het pittoreske Mullem prijkt kasteel de Gerlache, een optrekje in Franse stijl bewoond door nakomelingen van de zuidpoolreizigers Adrien en Gaston de Gerlache. In de Lange Aststraat vlakbij heb je een indrukwekkend panorama op de Scheldevallei. Mullem zelf blijft een plaatje, met een geklasseerde dorpskern bestaande uit de Romaanse Sint-Hilariuskerk, een pastorij, een oud gemeenteschooltje en twee cafeetjes.
In De Kroon
Hét café van Mullem en omgeving, met een mooi tuinterras, verzorgde snacks en een grondig geselecteerde bier- en wijnkaart. De Kroon werd al meermaals gebruikt als decor voor film en televisie. Zo dook de voorgevel op in de intro van ‘Man bijt hond’.
Knooppunt 48-46 Donkvijver
Wijk tussen knooppunten 48 en 46 even van de route af om aan de Donkvijver in Oudenaarde van een prachtig uitzicht over het water te genieten. Nood aan verfrissing? Dan heb je geluk, want in de bar van The Outsider, dat aan de waterplas ligt, is het heerlijk vertoeven in de zomer. Met de voetjes in het zand, lijkt het er wel alsof je even op vakantie bent.
Knooppunt 44-10 ABDIJ VAN BEAULIEU
Nadat je Petegem-aan-de-Schelde uit rijdt, bol je langs twee prachtige stroken groen; aan je linkerkant liggen de Langemeersen, en aan je rechterkant het Anker, een natuurgebied rond een afgesneden Scheldemeander. Tussenin trap je langs de abdij van Beaulieu. Ze werd van de 13de tot de 18de eeuw bewoond door de vrouwelijke orde der Clarissen. Het is in deze periode dat de abdij haar naam kreeg. De site was toen zo mooi dat alleen 'Bello loco' of 'Beaulieu' rijk genoeg klonk.
Knooppunt 4 KASTEELDOMEIN DE GHELLINCK
Na een passage over het jaagpad langs de Schelde kom je terecht in het domein De Ghellinck. Dit kasteeldomein is een specialleke, want er staat geen kasteel. Dat werd in 1973 verwoest door een brand. Het domein bleef gelukkig intact, en daar voel je je als een echte kasteelheer of -dame. Een hongere? De vroegere bijgebouwen van het kasteel werden gerestaureerd, en daar vind je nu een restaurant.
Knooppunt 30-97 Nokereberg
Koersliefhebbers juichen vast op de met kasseien geplaveide Nokereberg: geen loodzware helling (350 meter lang – hellingsgraad 7%), maar wel één die tot de verbeelding. Hier ligt bijvoorbeeld de aankomstlijn van Nokere Koerse: ooit een kermiskoers, nu een voorjaarsklassieker met internationaal aanzien. Ook in vele andere eendaagse wielerwedstrijden duikt Nokereberg vaak in het parcours op.
Knooppunt 30-97 Kordaalbos
Zet even je fiets aan de kant voor een ommetje door het natuurreservaat Kordaalbos, volgens liefhebbers ‘een stukje Ierland in Vlaanderen’. Kordaal betekent ‘kort’ of ‘eng’ dal. Tot eind 18e eeuw maakte dit bos deel uit van een groter bos van zo’n 200 hectare. Natuurpunt beschermt en onderhoudt het bosje dat door Pasar verkozen werd als mooiste natuurplekje van de gemeente. Rond de slingerende Kordaalbeek ontdek je een rijk arsenaal aan vooral vochtminnende planten die de thuisbasis vormen voor een echt vogelparadijs.
Voorbij knooppunt 97 Schietsjampettermolen
Al in de 16de eeuw stond er een windmolen op dit mooie heuveltje in Wannegem-Lede, waar nu de Schietsjampettermolen op torent. Zijn merkwaardige naam houdt hij over aan een schietgrage ‘champetter’ die ooit na een ruzie een kogel in het molenkot schoot. Bij de fusie van de gemeenten Kruishoutem en Zingem in Kruisem, werd de straatnaam van de aanliggende straat (Molenstraat) veranderd in Houtavestraat, naar de West-Vlaamse deelgemeente waar de molen oorspronkelijk stond.
Europees Cartoon Centrum
Gek op cartoons? Dan is het ECC of Europees Cartoon Centrum jouw laatste stop langs deze route. Al sinds 2007 organiseert dit unieke museum cartoon- en karikatuurtentoonstellingen van nationale en internationale tekenaars. Er worden ook cartoonactiviteiten, -evenementen en- cursussen voor jong en oud opgezet. Daarnaast geldt ECC intussen tot één van de belangrijkste expertise- en documentatiecentra in Europa op het gebied van cartoons, spotprenten en karikaturen. Opgelet: kijk eerst even op de website voor de openingsuren, want die zijn zeer beperkt.
Eindpunt Knooppunt 49 in Kruisem
7 x fietsen door charmante dorpjes