Verrassend groen rond Lebbeke wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Verrassend groen rond Lebbeke wandelroute

Length
10,2 km
Time
2u30
Terrain
44% Verhard

Stationsstraat , 9280 Lebbeke

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken
Stops
List

Routebeschrijving

Vertrek aan het station van Lebbeke voor een rondje vol verrassend groene natuur in de rand van de gemeente. Op je route: een geboortebos met een sprookjesachtige picknickplek, veel houten brugjes, en vlonderpaden voor extra wandelpret zonder natte voeten.

Startpunt

Knooppunt 38, station Lebbeke

Knooppunt 37-36

Dessertenhoeve Kardemom

kardemomjpg

Van lekkere koffie en cake word je blij, daar zijn ze van overtuigd bij Dessertenhoeve Kardemom. Spring dus zeker binnen in het taart- en koffiehuisje in de gerestaureerde vierkantshoeve aan de Rossevaalstraat, waar alle recepten uit het kookboek van de mémé komen. Bij mooi weer kan je gezellig zitten op de binnenkoer. Take-away muffins of taartjes afhalen voor onderweg kan ook, maar die moet je dan wel op voorhand bestellen.

Knooppunt 37-36

Samentuin Rossevelt

Samentuin Rossevelt.jpg

Begin 2021 kocht de gemeente Lebbeke een terrein langs de Rossevaalstraat van ongeveer 36 are om haar inwoners samen te laten tuinieren. Een naam voor het initiatief lag voor de hand: Samentuin Rossevelt. Al wie in de buurt woont en groene vingers heeft, kan er individueel of samen komen zaaien, planten en oogsten. In het centrale deel staan een serre, een werkhuis en een woonwagen. In De Kleine Rakker kunnen minituinierders plukken en ravotten, Floralieke is de gratis bloemenpluktuin, met fondsenwerving voor goede doelen. ’n Leuke plek voor een pauze!

Knooppunt 36-35

Paardenweide

Op deze paardenweide werden streekeigen kleine landschapselementen aangeplant en wordt gewerkt aan de ontwikkeling van kruidenrijke gras- en hooiland. Dat gebeurt in het kader van ‘Paard in het Landschap’, een plattelandsontwikkelingsproject van de drie Oost-Vlaamse Regionale Landschappen Vlaamse Ardennen, Meetjesland en Schelde-Durme. Kruidenrijke gras- en hooilanden zijn niet alleen mooi om te zien, ze zijn ook goed voor paard én biodiversiteit. Met hun lange wortels halen de kruiden kostbare vitamines en mineralen uit de bodem. Zo krijgen de paarden gevarieerde voedingsstoffen binnen.

Knooppunt 35-42

Geboortebos van Heizijde

Geboortebos Lebbeke.jpg
Geboortebos Lebbeke.jpg

Al meer dan tien jaar geleden plantten kersverse ouders hier de eerste boompjes ter ere van hun zoon of dochter. Het geboortebosje van Heizijde is intussen een heus bos geworden, met wandelpaden tussen honderden uitsluitend inheemse soorten zoals els, lijsterbes en esdoorn. Midden in het bos, verscholen tussen het groen, ligt een bijna sprookjesachtige picknickplek.

Knooppunt 42-43

Educatief wilgenarboretum

wilgenarboretum.jpg
wilgenarboretum
wilgenarboretum.jpg

Het wilgenarboretum in het wachtbekken Fochel Oost is er niet alleen voor natuurliefhebbers die meer willen weten over de tientallen wilgensoorten, je kan er ook heerlijk wandelen over de vele houten brugjes. Wel op de paden blijven, want hier en daar zijn er plekken met drijfzand. Van wilgenhout werden vroeger wapenschilden, bootgeraamten, klompen en afsluitingen gemaakt. Vandaag zet men snelgroeiende wilgensoorten onder andere in voor hoogrendement energieopwekking in houtvergassers.

Langs de Vondelbeek wat verderop, net over de Fochelstraat, ligt een tweede, al even groen wachtbekken. Ook dit werd destijds aangelegd om het overstromingsgevaar in Lebbeke in te dijken. Vandaag is het een prachtig stukje natuur met waterminnende planten, knuppelpaden en een weide met dieren.

Eindpunt

Station Lebbeke