Rond de Haaghoek Wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Rond de Haaghoek Wandelroute

Length
11,3 km
Time
2u 15m
Terrain
54% Verhard

Broekestraat 43, 9667 Horebeke

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De Vlaamse Ardennen, dat is koers. Maar ook prachtig wandelen langs en over de golvende kasseiwegen van voorjaarsklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen en Omloop Het Nieuwsblad. Zoals op deze lus rond de beschermde Haaghoek, een kronkelende kasseistrook tussen de dorpjes Sint-Kornelis Horebeke en Zegelsem. Aanrader nadien: een ommetje naar het pittoreske Sint-Maria-Horebeke, alias de Geuzenhoek!

Startpunt

Kerk Sint-Maria-Horebeke, Kerkplein

Sint_Maria_Horebeke_kerk-1_david_samyn.jpg
Knooppunt 81

Hotel-restaurant Horebecca

Wie niet vies is van een vleug romantiek, heeft het vast naar zijn zin in dit boutique hotel met bistro, tuinterras en wellness in de beschermde dorpskom van Horebeke. Golfkarren, vespa's, fietsen, tandems en retro-tandemfietsen zijn te huur om de  pittoreske wegen van de Vlaamse Ardennen te gaan verkennen. 

Knooppunt 10

Haaghoek

Haaaghoek1_jelle_vermeersch.jpg

Aan knooppunt 10 wandel je voorbij de Haaghoek, een kronkelende kasseistrook van zo'n 1,7 kilometer tussen Sint-Kornelis-Horebeke en Zegelsem.  Hij wordt vaak opgenomen in het parcours van de Vlaamse voorjaarsklassiekers, waaronder de Ronde van Vlaanderen, Omloop Het Nieuwsblad en de Driedaagse van De Panne-Koksijde.

Knooppunt 10 - 9

Pottenberg en Ledeberg

De Pottenberg en vooral de beroemde kuitenbijter Leberg krijgen de voorjaarsrenners voorgeschoteld vóór ze aan de Berendries moeten beginnen. De Leberg is een smalle asfaltweg die over minder dan één kilometer een hoogteverschil van 33 meter overbrugt. In de forelvijvers vlakbij slaan vissers uit heel Vlaanderen graag hun hengels uit.

Knooppunt 9 - 8

Monasterium Mariakluizen

Monasterium-MariaKluizen-tov.jpg

Het oecumenische kluizenaarsoord Monasterium Mariakluizen werd bijna 20 jaar geleden gesticht door twee broeders die er wilden bidden en werken volgens de regels van de heilige Benedictus. Ook vandaag leven er nog broeders, die zich gedurende de week terugtrekken in afzonderlijke kluizen om de eenzaamheid te beleven. Wie nood heeft aan bezinning, kan tijdelijk zijn of haar intrek nemen in de vijf houten kluizen in het kloosterhof. Elk jaar op 15 augustus wordt op dit domein een processie gehouden, gevolgd door een Mariahulde in de Mariakapel.

Knoopunt 9 - 8

Eetcafé in den drijhaard

cafe-in-den-drijhaard-tov.jpg

Zeker op dorstige dagen valt moeilijk te weerstaan aan deze gezellige herberg rechtover de kerk van Zegelsem, met een mooi zonneterras op het dorpsplein en een speeltuin voor de kindjes. Prima eten ook, en dat voor een zeer schappelijke prijs!

Knooppunt 62 - 73

Hoogkoutermolen

hoogkoutermolen2_tov.jpg

Aan knooppunt 73 kan je niet naast de 'reus van Horebeke' kijken, een gerestaureerde stenen windmolen met witte romp die vandaag dienst doet als vakantiewoning. Bij de restauratie werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ecologische en duurzame materialen. De molen is beschermd als monument.

Even buiten de route

Korsele

Horebeke_Protestantse_kerk-David-Samyn.jpg

In dit gehuchtje vlakbij Sint-Maria-Horebeke, bijgenaamd de Geuzenhoek, is als sinds 1564 een protestantse geloofsgemeenschap gevestigd. Met z'n kleine huisjes, smalle straatjes en pittoresk kerkhofje met indrukwekkende, minstens 150 jaar oude treurbeuk lijkt dit unieke dorp wel een filmdecor.

Aan de rand van het dorpje vertelt het vernieuwde Protestants Historisch Museum Abraham Hans de geschiedenis van de protestantse gemeenschap in en rond Horebeke van 1550 tot vandaag. Aan de ingang staat een borstbeeld van de volksschrijver naar wie dit museum werd genoemd en die in dit 200 jaar oude schoolgebouw werd geboren. Veel van zijn werken en heel wat didactisch materiaal uit het onderwijs van weleer staan hier tentoon.

Eindpunt

Kerk Sint-Maria-Horebeke, Kerkplein